Japonia była kiedyś zamkniętym i odizolowanym od świata krajem. Obecnie Japonia zrobiła ogromne kroki w porównaniu z okresem Edo jeśli chodzi o politykę zagraniczną, mimo wszystko tylko 2,2% populacji Japonii to obcokrajowcy. Wraz z globalizacją posiłki na całym świecie bywają podobne. Tradycyjne Japońskie śniadania są czasochłonne. Przygotowanie ich wymaga czasu, którego przeciętni pracownicy zwyczajnie nie mają dużo. Japończycy są przywiązani do zwyczajów i tradycji i jak pokazują badania ok 70% Japończyków woli zjeść śniadanie w japońskim stylu. Nie oznacza to jednak, że tyle też procent takie właśnie śniadania je. Z ankiety z 2017 roku wiadomo, że dla 60% Japończyków najważniejszym aspektem przy wyborze śniadania była szybkość oraz łatwość jego przygotowania. Oznacza to, że płatki śniadaniowe, szybka kanapka czy ryż królują na porannych stołach. W tym artykule wymienimy jednak z jakich elementów składa się tradycyjne Japońskie śniadanie.
Japońskim słowem na śniadanie jest 朝ごはん (asagohan). Słowo to składa się ze słowa rano – 朝 (asa) oraz słowa na gotowany ryż/każdy rodzaj dania – ご飯/ごはん (gohan).
味噌汁 (zupa miso, misoshiru). Zupa ta spożywana jest jako dodatek do posiłku. Miso powstaje na podstawie japońskiego bulionu „dashi” oraz oraz pasty sojowej miso. Zupa pozwala rozgrzać żołądek i przygotować na energiczny dzień. W japońskim tradycyjnym śniadaniu ważny jest balans witamin i składników, zupa miso to odzwierciedla. Posiada wiele różnych zbalansowanych składników.
卵かけご飯 (jajko na ryżu, tamago kake gohan/ w skrócie tamago gohan). Na ugotowany ryż kładzie się surowe jajko, następnie miesza i dodaje sos sojowy. Wariacje tej potrawy są różne, tamago gohan podawane jest też z natto.
焼き魚 (grilowana ryba, yakizakana) Ryba, najczęściej makrela bądź łosoś, grillowana jest bogata w kwasy omega 3. Najczęściej doprawiana jest jedynie solą przed upieczeniem. Z wiadomych względów ryby na śniadanie są popularniejsze w regionach nadmorskich, gdzie są bardziej dostępne i tańsze.
納豆 (sfermentowana soja, natto)Pisaliśmy wielokrotnie na naszej stronie o natto. Jest ono ważną częścią tradycyjnego śniadania. Swoją popularność natto zawdzięcza swojej kleistości oraz specyficznemu zapachowi, który jest ciężki do przebrnięcia dla wielu obcokrajowców.