Jest pewne danie pochodzące z Japonii, które składa się z dużej miski wypełnionej gorącym ryżem z ułożonymi na wierzchu grillowanymi w sosie kabayaki filetami z węgorza. W zależności od tego, w jakim naczyniu jest podane, jego nazwa się różni.
Unagidon (jap. うなぎ丼) to wersja podana w okrągłej miseczce, typowej do podawania ryżu, natomiast unajū (jap. うな重) to nieco bardziej wystawna wersja tego dania, podawanego w lakowanym kwadratowym lub prostokątnym pudełeczku.
Jedną z wielu zalet unagi jest fakt, że w wielu japońskich restauracjach przyrządzane jest na oczach klienta. Węgorz jest filetowany, maczany kilkakrotnie w sosie kabayaki i opiekany na grillu. Zwieńczeniem dania jest sanshō – przyprawa ze sproszkowanych jagód, zwanych japońskim (lub górskim) pieprzem.
Unagi, czyli węgorz, jest bardzo tłustą rybą. Japończycy uważają, że zjedzenie unagi dostarczy organizmowi dużo siły. Z ryby szczególnie znane jest miasto Hamamatsu w prefekturze Shizuoka. Posiada nawet swoje ”unagi pie”- słynne kruche ciasteczko z węgorza, które w smaku wcale go nie przypomina (jest słodkie), a również dostarcza mnóstwo energii (ze względu na sporą zawartość masła). Jest to maślane ciasteczko swoim kształtem przypominające nieco upieczonego węgorza, posypane sproszkowanym suszonym węgorzem oraz czosnkiem.
gnavi.co.jp, shop47.info, goo.ne.jp