Cudowna śliwka umeboshi 梅干し 

Umeboshi dosłownie znaczy suszona 干し (boshi) śliwka 梅 (ume), jednak jest to tak naprawdę gatunek… moreli (prunus mume)!

Japończycy zaczęli robić umeboshi w okresie Heian 平安時代 (794-1185). Jak głosi historia, cesarz Heian był w stanie wyleczyć się z epidemii, pijąc herbatę parzoną z wodorostów, umeboshi i kombu. Podczas gdy umeboshi było pierwotnie uważane za lekarstwo dla arystokracji, zwyczaj spożywania umeboshi w celu leczenia chorób rozprzestrzenił się również wśród kasty wojskowej w okresie Kamakura 鎌倉時代 (1185-1333). Niemniej jednak nadal był zbyt drogi dla zwykłych ludzi. Podczas okresu wojen domowych Sengoku 戦国時代 (1467-1603) umeboshi było używane na polu bitwy jako poręczne antidotum i źródło pożywienia. Mówi się, że każdy samuraj wyruszył na wojnę z umeboshi wiszącym na pasku. W okresie Edo 江戸時代 (1603-1868) pospólstwo w końcu dostało umeboshi, ponieważ wzrosła  popularność uprawy śliwek. Gdy stało się łatwo dostępne dla mas, ludzie zaczęli marynować śliwki w domu, a umeboshi stało się tradycyjnym japońskim jedzeniem, którym jest nim do dziś.

Świeża ume to bardzo kwaśny owoc, która poddana procesowi marynowania w soli zyskuje bardzo wyraźny słono-kwaśny smak. Najczęściej umeboshi używa się do gotowania, ponieważ bardzo wzmacnia smak. Często jest również jedzona z ryżem jako pikle, stanowi środek onigiri oraz dodatek do drinków.

Umeboshi od dawna jest obiektem zainteresowań badaczy, gdyż nie ma wątpliwości, iż ma bardzo duże lecznicze działanie. Poleca się ją szczególnie w przypadku zmęczenia, zatrucia pokarmowego, udaru słonecznego, biegunki, choroby lokomocyjnej, bólów głowy i kaca. Duża rozpiętość… Dodatkowo  w 1950 r. doktor Kyo Sato z Uniwersytetu Hirosaki sporządził z umeboshi antybiotyczny wyciąg, za pomocą którego zwalczył dyzenterię i gronkowca, natomiast w 1968 r. wyizolowano z umeboshi składnik, który na bakteriobójcze działanie na zarazki gruźlicy!

Z czego składa się umeboshi? Przede wszystkim to białko, minerały i tłuszcz, ale także duża ilość wapnia, żelaza, potasu i fosforu. Umeboshi zawiera również kwasy organiczne (kwas cytronowy i kwas fosforowy), które nie rozkładają się w procesie marynowania, natomiast wspomagają one wchłanianie minerałów.

Jeżeli chodzi o osobę, która pierwszy raz chce spróbować umeboshi- należy przygotować się na intensywne doznania i raczej spróbować śliwki, jako składnika dania…

Źródło zdjęć: naturallysavvy.com