Curry (Japończyk Gotuje)

Choć curry nie jest japońską potrawą (tylko indyjską), obecnie jest to najpopularniejsze danie przygotowywane w domu przez Japończyków.  Jak to się stało, że indyjskie curry zawędrowało do Japonii? Indie były kiedyś kolonią brytyjską i w ten sposób Brytyjczycy poznali jego smak, który zawieźli do domu. Tam zmodyfikowali przepis. Wraz z brytyjskimi marynarzami curry trafiło do Japonii i znów uległo modyfikacji, tym razem pod japońskie gusta. Na początku XX wieku jedna z japońskich firm stworzyła kostkę curry, dzięki czemu przygotowanie tej potrawy stało się bardzo proste. Curry zyskało na popularności. Główne składniki japońskiej wersji to: cebula, ziemniaki, marchew + mięso (wieprzowina jest najczęściej wykorzystywana) + japoński ryż (lepki).

Kostkę curry można obecnie kupić w warszawskich sklepach z azjatyckimi produktami. Ale my pokażemy Wam, jak przygotować curry bez kostki, jedynie z wykorzystaniem przypraw.
Składniki: 
A:
  • 600ml wody
  • 2 kostki rosołowe (np. wieprzowe)
  • 0,5 łyżki mango chutney (do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
  • 100ml czerwonego wina
  • 100g pomidorów krojonych (z puszki)
B:
  • 1 cebula pokrojona w krążki
  • 15g masła
  • 1 łyżka startego czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 5 łyżek mąki
  • 3 łyżki curry w proszku (lub: 1 łyżka curry + 1 łyżka garam masala + 0,5 łyżki sproszkowanej kurkumy + 0,5 łyżki sproszkowanego kminku)
  • 1 łyżka jogurtu
  • 50ml mleka
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli (jeśli curry ma być lekko pikantne)
C:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz
  • woda + mąka ziemniaczana
Dodatkowo można użyć:
  • 1 łyżka sosu Worecestershire (sprawi, że smak będzie ‘głębszy’)
  • 2 łyżki japońskiego wina śliwkowego (Choya)
  • 0,5 łyżki sosu ze słodkiej fasoli “Tianmianjiang” (do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
Warzywa:
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 400-500g wieprzowiny (pokrojonej w kostkę)
Przyprawy:
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 0,5 łyżki kurkumy w proszku
  • 0,5 łyżki kminku w proszku (jeśli nie masz kurkumy i kminku zwiększ ilość sproszkowanego curry do 2 łyżek)
Sekcja A + przyprawy + warzywa:
Warzywa pokrój  w kostkę/na cząstki, jak na zdjęciu.

 

1
2

 

 Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawami, tak żeby każdy kawałek był w nich dobrze obtoczony.

4

 W misce wymieszaj mango chutney, krojone pomidory i czerwone wino. Następnie zblenduj.

5

 Dodaj wodę i kostki rosołowe.

6

Postaw na ogniu i rozpuść kostki, następnie dodaj wcześniej pokrojone warzywa i mięso. Zagotuj. Zmniejsz ogień na średni i gotuj 20-30min. Gdy pojawi się piana – zbierz ją cedzakiem i wyrzuć. W międzyczasie przygotuj pastę curry (sekcja B).

Sekcja B:
Podsmaż na maśle krążki cebuli, aż zbrązowieją.

9
10

Dodaj imbir i czosnek, podsmaż.

11

Zdejmij z ognia i dodaj przyprawy z sekcji B oraz mąkę. Dobrze wymieszaj.

12

Następnie dodaj mleko i jogurt. Postaw na małym ogniu i dobrze wszystko wymieszaj. Zdejmij z ognia, gdy konsystencją będzie przypominać pastę.

13

Po 20-30min gotowania warzyw i mięsa, dodaj przygotowaną pastę curry. Zmniejsz ogień i często mieszaj, ponieważ pasta curry łatwo się przypala.

14
15

Trzymaj na małym ogniu aż do zagotowania (ok. 10min.)

16

Dodaj sos sojowy i cukier, sos Worecestershire, wino śliwkowe (Choya) i  sos ze słodkiej fasoli  (sekcja C). Dopraw solą i pieprzem. Curry powinno zgęstnieć.  Jeśli nie jest wystarczająco lepkie, zagęść je wodą wymieszaną z  mąką ziemniaczaną.

17

Podawaj z ryżem.
19
źródło : japończyk_gotuje