Chikuwa curry (Japończyk Gotuje)

 

Dziś w ramach cyklu artykułów „Japończyk Gotuje” chcielibyśmy przedstawić Wam przepis na chikuwa curry. To danie jest połączeniem kawałków wieprzowiny z okrągłymi kotletami rybnymi zwanymi chikuwa w aromatycznym sosie curry. Spróbujcie, czy Wam będzie smakowało!

Składniki (dla 4 osób):

  • chikuwa ・・・・・・・・・3-4szt. (do kupienia w sklepie Shilla, przy ul. Belgradzkiej na Natolinie)
  • wieprzowina na gulasz ・・・・・300g
  • cebula ・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・1 szt.
  • marchewka ・・・・・・・・・・・・・・・・・・1 szt.
  • ziemniaki ・・・・・・・・・・・・・・・・・・2-3 szt.
  • czosnek ・・・・・・・・・・・・・・・・・・・1 ząbek
  • pomidor ・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・1 szt.
  • jabłko ・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・1/4
  • jogurt naturalny ・・・・・・・・・・・3 łyżki
  • olej ・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・2-3 łyżki
  • woda ・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・600ml
  • curry roux 1 opakowanie (do kupienia  w sklepach z azjatyckimi produktami; w zależności od marki curry roux ilość wody potrzebna do przepisu może się różnić – sprawdź opis na opakowaniu curry roux)*
  • ugotowany ryż
  • sól i pieprz

*najlepszy smak otrzymasz mieszając curry roux dwóch różnych marek

Chikuwa

Marchewka i cebula

Kawałki mięsa dopraw solą i pieprzem.
Pokrój cebulę oraz marchewkę, jak na zdjęciu.
Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki wielkości jednego kęsa.
Czosnek posiekaj. Chikuwa pokrój na mniejsze kawałki.
Wieprzowina
Wodę, jogurt, jabłko i pomidor zblenduj. Do garnka nalej olej i na małym ogniu usmaż czosnek. Następnie dodaj cebulę i mięso.
Chikuwa curry
Gdy mięso zmieni kolor dodaj zblendowaną wodę, jogurt, jabłko, pomidor, pokrojone ziemniaki i marchewkę, kawałki chikuwa. Zagotuj i zbierz powstałą na wierzchu pianę.
Chikuwa curry
Po tym czasie zdejmij z ognia i dodaj pokruszone curry roux. Wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia curry roux. Postaw na mały ogień i gotuj przez 5 min.
Chikuwa curry
Podawaj w głębokim talerzu, nakładając curry na ugotowany ryż.