Dziś w ramach cyklu artykułów „Japończyk Gotuje” chcielibyśmy przedstawić Wam przepis na chikuwa curry. To danie jest połączeniem kawałków wieprzowiny z okrągłymi kotletami rybnymi zwanymi chikuwa w aromatycznym sosie curry. Spróbujcie, czy Wam będzie smakowało!
Składniki (dla 4 osób):
- chikuwa ・・・・・・・・・3-4szt. (do kupienia w sklepie Shilla, przy ul. Belgradzkiej na Natolinie)
- wieprzowina na gulasz ・・・・・300g
- cebula ・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・1 szt.
- marchewka ・・・・・・・・・・・・・・・・・・1 szt.
- ziemniaki ・・・・・・・・・・・・・・・・・・2-3 szt.
- czosnek ・・・・・・・・・・・・・・・・・・・1 ząbek
- pomidor ・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・1 szt.
- jabłko ・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・1/4
- jogurt naturalny ・・・・・・・・・・・3 łyżki
- olej ・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・2-3 łyżki
- woda ・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・600ml
- curry roux 1 opakowanie (do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami; w zależności od marki curry roux ilość wody potrzebna do przepisu może się różnić – sprawdź opis na opakowaniu curry roux)*
- ugotowany ryż
- sól i pieprz
*najlepszy smak otrzymasz mieszając curry roux dwóch różnych marek
Kawałki mięsa dopraw solą i pieprzem.
Pokrój cebulę oraz marchewkę, jak na zdjęciu.
Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki wielkości jednego kęsa.
Czosnek posiekaj. Chikuwa pokrój na mniejsze kawałki.
Wodę, jogurt, jabłko i pomidor zblenduj. Do garnka nalej olej i na małym ogniu usmaż czosnek. Następnie dodaj cebulę i mięso.
Gdy mięso zmieni kolor dodaj zblendowaną wodę, jogurt, jabłko, pomidor, pokrojone ziemniaki i marchewkę, kawałki chikuwa. Zagotuj i zbierz powstałą na wierzchu pianę.
Po tym czasie zdejmij z ognia i dodaj pokruszone curry roux. Wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia curry roux. Postaw na mały ogień i gotuj przez 5 min.
Podawaj w głębokim talerzu, nakładając curry na ugotowany ryż.
źródło: Japończyk Gotuje