Japońskie grzyby

Dla większości Polaków grzyby są jedynie dodatkiem wykorzystywanym w kuchni do przyrządzania wielu potraw oraz przetworów na zimę. Dla Japończyków są natomiast nie tylko składnikiem wykorzystywanym w wielu daniach, ale również źródłem cennych składników odżywczych. Wiele gatunków tych leśnych przysmaków znajduje szerokie zastosowanie w medycynie, szczególnie w terapii antynowotworowej.

  • shiitake (椎茸、香蕈), czyli twardziak japoński – jest jednym z najpopularniejszych grzybów w Azji. Łatwo dostępny również w polskich sklepach. Dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi i aromatowi znajduje swoje wszechstronne zastosowanie w kuchni japońskiej i nadaje się do spożycia w wersji suszonej, marynowanej, a nawet na surowo! Oprócz walorów smakowych, grzyby shiitake posiadają właściwości lecznicze. Zawarte w nich składniki odżywcze oraz witaminy wspierają układ odpornościowy organizmu, zwiększając produkcję przeciwciał oraz pobudzają działalność komórek NK (tzw. natural killers), które atakują komórki rakowe, bakterie oraz wirusy. Ponadto obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz pomagają w walce ze stresem. Dzięki swym bogatym właściwościom zostały oficjalnie wpisane na listę leków w Japonii.

Shiitake

  • reishi (霊芝), czyli lakownica żółtawa – jest gatunkiem grzyba stosowanym od tysięcy lat w medycynie japońskiej. Zawiera, podobnie jak grzyby shiitake składniki mineralne, które wzmacniają układ odpornościowy. Ten rodzaj grzyba chętnie wykorzystuje się w terapii nowotworowej, podczas stosowania radio- i chemioterapii. Badania dowiodły, że reishi posiadają również właściwości odmładzające, hamując starzenie komórek. Niestety nie posiadają żadnych walorów smakowych.

Reishi

  • matsutake (松茸) – są symbolem nadchodzącej jesieni. Ten bardzo aromatyczny i niezwykle smaczny grzyb jest jednym z najrzadszych gatunków grzybów w Kraju Kwitnącej Wiśni. Ze względu na brak możliwości uprawy w sztucznych warunkach, matsutake są bardzo drogim przysmakiem. Najcenniejsze są młode osobniki, z jeszcze niewykształconym kapeluszem. Cena za koszyk tego luksusowego grzyba może wynosić nawet 1500 euro! Co ciekawe, grzyby o podobnym kodzie genetycznym, nazywane powszechnie gąską sosnówką znajdziemy w Szwecji.

Matsutake

  • maitake (舞茸) – po polsku żagwica listkowata. Nazwa japońska oznacza dosłownie “tańczący grzyb”. Pojawiają się od września do końca października. Ma szczególne właściwości zdrowotne ze względu na wysoką zawartość beta-D-glukanów, które według najnowszych badań mogą stymulować system odpornościowy do walki z rakiem. Grzyby maitake mają orzechowy smak, dzięki czemu świetnie komponują się z makaronem udon lub tempurą.

Maitake

 

źródło zdjęć: vitalitymushrooms.com, en.wikipedia.org, xmnmah.com