Jaki wpływ ma wulkaniczna woda na jajka, czyli przysmak z Japonii.

3000 lat temu nastąpił ostatni wybuch góry Hakone. Po tamtym wybuchu na ternach dookoła góry pozostały tereny aktywne wulkanicznie. Tereny te nazywane są 大涌谷 ( Ōwakudani ) i znane są z gorących źródeł oraz rzek.

Po owakudani podróżować można bezpieczną trasą, na końcu której znaleźć możemy przysmak tego miejsca. Dzięki siarce zawartej w gorących źródłach gotowane w tamtej wodzie jajka zmieniają kolor skorupki na czarny. Nazywają się kuro tamago czyli dosłownie czarne jajka. Z jajkami związane jest wierzenie: zjedzenie pojedynczego jajka wydłuża życie o 7 lat. Mówi się jest jednak, że zjedzenie więcej niż dwóch nie jest rekomendowane dla zdrowia.

Rejony dookoła góry Hakone są dobrym miejscem wycieczek. W słoneczne dni możemy zaobserwować z dala górę Fuji, wieczorem wykąpać się w gorących źródłach a w czasie pory obiadowej zjeść czarne jajka i przekonać się czy czujemy we krwi przypływ tych siedmiu lat.

Zdjęcie z: https://flickr.com/photos/avlxyz/851798254/