Różne oblicza ciasteczka mochi 餅

Mochi (餅) to jeden z japońskich specjałów spożywanych w dużej ilości w pierwszych tygodniach nowego roku. Mochi to ciastka lub, jak kto woli, kluski, które robione są z mąki ryżowej bądź z samego ryżu.

Kwadratowe twarde mochi po zgrillowaniu robią się miękkie i pyszne

Czasem zawierają nadzienie, m.in. ze słodkiej fasoli anko i truskawek (wtedy noszą nazwę daifuku, czyli “wielkie szczęście”, co doskonale oddaje ich smak :)). Ciastka obtaczane są również w sezamie bądź proszku sojowym, a także barwione np. zieloną barwę otrzymuję się dzięki sproszkowanym liściom yomogi.

Ichigo Daifuku

Mochi z nadzieniem z lodów śmietankowych – mniej tradycyjny, ale bardzo popularny przysmak

Ceremonia, podczas której przygotowuje się mochi nosi nazwę mochitsuki. Chociaż mochi spożywa się także na co dzień, bardzo popularne jest sporządzanie ogromnych ich ilości z okazji nadejścia Nowego Roku i żegnania ubiegłego.

Dzieci przeprowadzają mochitsuki z pomocą rodziców

źródła zdjęć: seisa.or.jp, blog.roodo.com, epochtimes.com