Niku Miso (Japończyk Gotuje)

Nikumiso (肉味噌) można wykorzystać jak dodatek do wielu potraw np. z makaronem, z ryżem, jako składnik sałatek itd. Weganie mogą zastąpić mięso mrożonym tofu. Należy je wcześniej zamrozić i rozmrozić – dzięki czemu fakturą będzie przypominało mięso.

Składniki:

  • 300g wieprzowego mięsa mielonego /tofu dla vegan
  • pół pora
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru

Sos:

  • 4 łyżki miso (w przepisie wykorzystano 2 rodzaje miso, ale równie dobrze można użyć tylko jednego. Miso do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego

1. Drobno pokrój pora, dodaj do niego starty imbir a mięso usmaż na patelni.

232325489

2. Do mięsa na patelni dodaj wymieszany wcześniej imbir z porem.

IMG_2548

 

3. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu i dodaj do mięsa na patelni. Smaż mieszając, aż sos się zredukuje.

IMG_2549

 

4. Przygotowane w ten sposób niku miso można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez około 1 tydzień.

SMACZNEGO ! 😉

 

źródło: Japończyk gotuje