Zimno? Spróbuj japońskiego kociołka nabe 鍋

Gdy dni stają się coraz krótsze, a wieczory chłodniejsze, nie ma nic przyjemniejszego niż wspólny ciepły posiłek. Zarówno w restauracjach, jak i w domach, ulubioną potrawą Japończyków staje się gorąca zupa przygotowywana bezpośrednio na stole.

Nabe  lub nabemono 鍋物 to potrawa kuchni japońskiej, która jest serwowana gdy tylko nastaną w Japonii zimniejsze dni. Nabe jest przyrządzane i podawane w hinabe- kociołku, który jest cały czas podgrzewany na przenośnej kuchence. Wspólne jedzenie z jednego naczynia nikomu nie uwłacza, a wręcz przeciwnie, wzmacnia więź między spożywającymi posiłek osobami i jest doskonałą towarzyską rozrywką. Ma jeszcze jeden niewątpliwy plus – parujący kociołek ogrzewa pomieszczenie, co nie jest bez znaczenia w japońskim mieszkaniu pozbawionym centralnego ogrzewania.

Garnek podgrzewany jest bezpośrednio na stole

Nabe jest potrawą jednogarnkową i przyrządzaną bezpośrednio na stole, co daje szeroki wybór składników dania i dopasowania do indywidualnych upodobań. Kociołek do gotowania nabe wykonany jest zwykle z gliny lub żeliwa i ulokowany w centralnym punkcie stołu tak, aby każdy mógł do niego sięgnąć.

 

Najpopularniejsze rodzaje nabe

  • yose-nabe 寄せ鍋 – (yose- łączenie)- najpopularniejsze w Japonii- wszystkie składniki gotowane razem w jednym kociołku. Zwykle gotowane na bulionie z miso lub sosie sojowym.

yose-nabe 寄せ鍋

  • ishikari-nabe 石狩鍋 –  najpopularniejsze na Hokkaido- łosoś duszony z warzywami w bulionie miso. Najczęściej używane składniki to daikon (azjatycka biała rzodkiew), tofu, konnyaku, kapusta pekińska, por, shungiku, grzyby shiitake oraz masło.

ishikari-nabe 石狩鍋

  • kiritampo-nabe きりたんぽ鍋– szczególnie popularne w prefekturze Akita kiritampo to grilowane szaszłyki ryżowe, duszone są w bulionie z kurczaka, łopianu, japońskiej pietruszki, pora i cienkiego konnyaku.

kiritampo-nabe きりたんぽ鍋

  • motsu-nabe もつ鍋 – przyrządzane z wołowiny lub podrobów wieprzowych, gotowanych z kapustą, czosnkiem i szczypiorkiem w bulionie miso lub sosie sojowym. Ważnym składnikiem jest makaron chanpon.

motsu-nabe もつ鍋

  • oden おでん – danie składające się z rzodkwi daikon, konnyaku, panierowanych ryb, dashi, tofu oraz sojowego sosu.  Często jako przyprawę do oden stosuje się karashi (japońską gorczycę).

oden おでん

  • mizutaki 水炊き– popularne w regionie Kyushu- kurczak i warzywa duszone w bulionie z wodorostami konbu. Główne składniki to kapusta pekińska, por, grzyby shiitake, tofu, shungiku, makaron shirataki (makaron niskokaloryczny). Jada się z sosem ponzu (sos sojowy, słodkie sake, wodorosty kombu, sok z gorzkiej pomarańczy).

mizutaki 水炊

 

źródła zdjęć: misbit.com, hokkaido-kaisan.com, cuta.jp, retrip.jp, sirogohan.com, taspy.jp, cosme.net