Zima w japońskiej kuchni

Gdy dni stają się coraz krótsze, a wieczory chłodniejsze, nie ma nic przyjemniejszego niż wspólny ciepły posiłek. Zarówno w restauracjach, jak i w domach, ulubioną potrawą Japończyków staje się gorąca zupa przygotowywana bezpośrednio na stole.

Nabe lub nabemono 鍋物 to potrawa kuchni japońskiej, która jest serwowana przede wszytskim wraz z nadejściem zimy. Nabe jest przyrządzane i podawane w kociołku, który jest cały czas podgrzewany na przenośnej kuchence. Uważa się, że wspólne jedzenie wzmacnia więź między spożywającymi posiłek osobami i jest doskonałą towarzyską rozrywką. Ma jeszcze jeden niewątpliwy plus – parujący kociołek ogrzewa pomieszczenie, co nie pozostaje bez znaczenia w japońskim mieszkaniu pozbawionym centralnego ogrzewania.

Garnek podgrzewany jest bezpośrednio na stole

Nabe jest potrawą jednogarnkową i przyrządzaną bezpośrednio na stole, co daje szeroki wybór składników dania i dopasowania do indywidualnych upodobań. Kociołek do gotowania nabe wykonany jest zwykle z gliny lub żeliwa i ulokowany w centralnym punkcie stołu tak, aby każdy mógł do niego sięgnąć.

Najpopularniejsze rodzaje nabe: 

  • Yose-nabe 寄せ鍋 (yose- łączenie) jest w Japonii najpopularniejsze. Wszystkie składniki gotowane są razem w jednym kociołku. Za bazę bulionu służy zwykle pasta miso bądź sos sojowy.

yose-nabe 寄せ鍋

  • Ishikari-nabe 石狩鍋  dobrze znane jest na Hokkaido. Składa się na nie łosoś duszony z warzywami w bulionie miso. Najczęściej używane składniki to daikon (azjatycka biała rzodkiew), tofu, konnyaku, kapusta pekińska, por, shungiku, grzyby shiitake oraz masło.

ishikari-nabe 石狩鍋

  • Kiritampo-nabe きりたんぽ鍋 jest szczególnie popularne w prefekturze Akita. Kiritampo , czyli grillowane szaszłyki ryżowe, duszone są w bulionie z kurczaka, łopianu, japońskiej pietruszki, pora i cienkiego konnyaku.

kiritampo-nabe きりたんぽ鍋

  • Motsu-nabe もつ鍋 jest szczególnie popularne w prefekturze Fukuoka. Przyrządzane jest z wołowiny lub podrobów wieprzowych, gotowanych z kapustą, czosnkiem i szczypiorkiem w bulionie miso lub sosie sojowym. Ważnym składnikiem jest makaron chanpon.

motsu-nabe もつ鍋

  • Oden おでん to danie składające się z rzodkwi daikon, konnyaku, panierowanych ryb, dashi, tofu oraz sojowego sosu. Często jako przyprawę do oden stosuje się karashi (japońską gorczycę).

oden おでん

  • Mizutaki 水炊き to rodzaj nabe popularny w regionie Kyūshū. Kurczak i warzywa duszone są w bulionie z wodorostami konbu. Główne składniki to kapusta pekińska, por, grzyby shiitake, tofu, shungiku, makaron shirataki (makaron niskokaloryczny). Jada się je z sosem ponzu (sos sojowy, słodkie sake, wodorosty kombu, sok z gorzkiej pomarańczy).

mizutaki 水炊

Źródła zdjęć: misbit.com, hokkaido-kaisan.com, cuta.jp, retrip.jp, sirogohan.com, taspy.jp, cosme.net