Dyniowe Nitsuke かぼちゃのそぼろ煮 (Japończyk gotuje)

Ponieważ sezon na dynię nadal trwa, spieszymy się aby przedstawić Wam japoński przykład wykorzystania dyni w kuchni! Nasza propozycja to dynia z mielonym mięsem. Przepis ten jest bardzo prosty i szybki, a dynia w tym wydaniu naprawdę pyszna!

Składniki:

  • dynia          1 mała/połowa średniej
  • mięso drobno zmielone       200 g (z kurczaka lub wieprzowiny)
  • woda                                        200 ml
  • sos sojowy                               2 łyżki
  • białe wino/sake                     2 łyżki
  • cukier                                       2 łyżki
  • mirin                                        2 łyżki
  • hon dashi                                1 łyżeczka (dostępny w sklepach z azjatycką żywnością)
  • świeży, starty imbir              1 łyzeczka
  • ew. bonito (do przybrania) – (dostępny w sklepach z azjatycką żywnością)

  13

24

 

źródło: japonczyk-gotuje