Dziś przedstawimy matcha tofu tiramisu 抹茶豆腐ティラミス, czyli tiramisu w nieco innej, zielonej formie. W tym przepisie nie używamy śmietany, dzięki czemu tiramisu ma mniej kalorii (będziemy mogli wziąć to pod uwagę przy świątecznym stole). Tofu można oczywiście dostać obecnie w większości marketów, lecz jeśli mając czas, spróbujecie przygotować je samodzielnie w domu, jego smak będzie delikatniejszy i słodszy od tego kupionego.
Na początek składniki:
- silken tofu (soft- kinu)
- serek mascarpone
- cukier
- biszkopty
- matcha expresso
- matcha
Przygotowanie:
1. Odsącz tofu, dodaj do niego mascarpone, i cukier – wymieszaj łopatką do ciasta aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Przygotuj matcha expresso, w misce połam biszkopty. Zamocz je w przygotowanym matcha.
3. Namoczone biszkopty połóż na dnie naczynia, w którym będzie podawane tiramisu.
4. Biszkopty przykryj warstwą masy, następnie znów połóż biszkopty i znów masę i tak na zmianę. Udekoruj tiramisu matcha.
źródło: japończyk gotuje