Agedashi Taro (Japończyk Gotuje)

Agedashi Taro  里芋の揚げ出し – Oryginalnie w tym przepisie używa się „satoimo” (coś na kształt azjatyckiego ziemniaka), ale niestety nie można go kupić w Polsce. Satoimo można zastąpić bulwą taro, która jest w sprzedaży praktycznie w każdym sklepie z azjatyckimi produktami/warzywami. Oba warzywa mają mało kalorii i dużo błonnika. Dobrze wpływają na pracę żołądka. Mają więcej smaku 'umami’ niż zwykły ziemniak. W tym przepisie taro jest smażone, dzięki czemu smak 'umami’ jest mocniejszy.

Składniki na 10-15 kulek:

  • taro                 6-7 szt.
  • sól
  • mąka ziemniaczana do obtaczania
  • olej do smażenia

Sos:

  • konbu dashi             (600 ml wody + konbu[algi morskie] 6×6 cm)
  • białe wino / sake          3 łyżki
  • mirin                              3 łyżki
  • sól
  • sos sojowy
  • trochę wody + maka ziemniaczana (do zagęszczenia)
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

1. Zagotuj bulwy taro z dodatkiem soli (nie obieraj!). W międzyczasie przygotuj konbu dashi – do 600 ml zimnej wody w garnku włóż kawałek konbu i postaw na małym ogniu. Tuż przed zagotowaniem zdejmij z ognia i wyjmij konbu.

スライド11

2. Gdy taro się zagotuje (tak jak zwykłe ziemniaki), wylej wodę. Obierz bulwy taro ze skóry i rozgnieć jak na puree.

スライド12

3. Uformuj małe kulki (ok 4 cm), następnie obtocz je w mące ziemniaczanej i smaż na gorącym oleju (180 stopni) aż delikatnie zmienią kolor.

スライド13

4. Do garnka z konbu dashi wrzuć pozostałe składniki na sos. Na końcu, aby zagęścić całość dodaj wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Dodaj posiekany szczypiorek.

スライド14

Sos powinien być lepki! Polej nim gotowe kulki z taro i smacznego!

 

 

źródło: Japończyk Gotuje