Agedashi Taro 里芋の揚げ出し – Oryginalnie w tym przepisie używa się „satoimo” (coś na kształt azjatyckiego ziemniaka), ale niestety nie można go kupić w Polsce. Satoimo można zastąpić bulwą taro, która jest w sprzedaży praktycznie w każdym sklepie z azjatyckimi produktami/warzywami. Oba warzywa mają mało kalorii i dużo błonnika. Dobrze wpływają na pracę żołądka. Mają więcej smaku 'umami’ niż zwykły ziemniak. W tym przepisie taro jest smażone, dzięki czemu smak 'umami’ jest mocniejszy.
Składniki na 10-15 kulek:
- taro 6-7 szt.
- sól
- mąka ziemniaczana do obtaczania
- olej do smażenia
Sos:
- konbu dashi (600 ml wody + konbu[algi morskie] 6×6 cm)
- białe wino / sake 3 łyżki
- mirin 3 łyżki
- sól
- sos sojowy
- trochę wody + maka ziemniaczana (do zagęszczenia)
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
1. Zagotuj bulwy taro z dodatkiem soli (nie obieraj!). W międzyczasie przygotuj konbu dashi – do 600 ml zimnej wody w garnku włóż kawałek konbu i postaw na małym ogniu. Tuż przed zagotowaniem zdejmij z ognia i wyjmij konbu.
2. Gdy taro się zagotuje (tak jak zwykłe ziemniaki), wylej wodę. Obierz bulwy taro ze skóry i rozgnieć jak na puree.
3. Uformuj małe kulki (ok 4 cm), następnie obtocz je w mące ziemniaczanej i smaż na gorącym oleju (180 stopni) aż delikatnie zmienią kolor.
4. Do garnka z konbu dashi wrzuć pozostałe składniki na sos. Na końcu, aby zagęścić całość dodaj wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Dodaj posiekany szczypiorek.
Sos powinien być lepki! Polej nim gotowe kulki z taro i smacznego!
źródło: Japończyk Gotuje