Dziś przedstawiamy Wam danie, które zapragnęliśmy przygotować po obejrzeniu filmu„Nasza młodsza siostra”. Jest to bardzo popularna potrawa w małych nadmorskich miasteczkach. Tak samo w filmie, w restauracji „Umi neko” było to jedno z najpopularniejszych dań, ponieważ ostrobok w takich miejscach jest bardzo świeży, co pozwala docenić smak jego mięsa. Tradycyjnie w restauracjach jest on podawany w zestawie z zupą miso, białym ryżem i surówką z cienko posiekanej białej kapusty. Zachęcamy Was do przygotowania tych rzeczy przed zabraniem się za aji fry.
Składniki (dla dwóch osób):
- ostrobok……………………4 szt. (każda poniżej 300g; my kupiliśmy je od FishLovers)
- sól i pieprz………….do smaku
- mąka
- roztrzepane jajka………..2 szt.
- panko (panierka, do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
- olej do smażenia
- cytryna……………………….1/2
Przygotowanie:
Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie ryb.
Zacznij od oskrobania ich z łusek.
Następnie z każdej ryby trzeba wyciąć miejsce tuż przed ogonem – jest ono bardzo twarde.
Zdjęcie pokazuje, o które miejsce chodzi.
Następnie wsuń nóż pod płetwę piersiową i odetnij głowę.
Kolejnym krokiem jest sebiraki, czyli rozcięcie ryby.
Natnij rybę od strony grzbietu (brzucha nie rozcinamy!) po obu stronach kręgosłupa – pozwoli to na jego łatwe usunięcie.

Otrzymamy filet połączony w części brzusznej (jak na zdjęciu).
Natrzyj wszystkie filety solą i pieprzem.

Obtocz w mące, jajku i panko.

Smaż na oleju rozgrzanym do około 170⁰C.

Podawaj z ćwiartką cytryny, ryżem, zupą miso i surówką z cienko posiekanej białej kapusty.
źródło: Japończyk Gotuje