Japoński omlet omuraisu オムライス

Japońska kuchnia współczesna charakteryzuje się zachodnimi daniami, które zostały w Japonii nieco zmienione, aby trafić w gust Japończyków.

Omuraisu (オムライス) to danie nowoczesnej kuchni japońskiej (洋食 yōshoku), która wywodzi się z kuchni zachodniej. Sama nazwa dania wskazuje na jego pochodzenie, gdyż jest 和製英語 wasei-ego (wyrazem japońskim utworzonym ze słów pochodzenia angielskiego, tutaj: ”omu”- omlette, ”raisu”- rice).

Jak nazwa wskazuje danie składa się z omletu ze smażonym z keczupem ryżem, do którego zwykle dodaje się mięso z kurczaka i warzywa lub same warzywa. Niekiedy ryż zastępuje się makaronem soba, taka odmiana nosi nazwę omusoba.

Najczęściej omuraisu spożywane jest w porze lunchu w domach, w szkolnych stołówkach jak i w restauracjach. Szczególnie danie to uwielbiają dzieci!

Omuraisu w kształcie liska

źródła zdjęć: kaiun-ch.com, kumiko-jp.com