Każda prefektura Cię czymś zaskoczy—regionalny ramen w Japonii

Ramen w Japonii nie jest tylko zwykłym daniem, to wręcz sposób życia! Z tego powodu każdy region lub prefektura ma swój własny styl robienia ramenu, a unikalne przepisy czy dodatki są chlubą konkretnej części Japonii. Nazywa to gotouchi ramen, co oznacza po prostu „regionalny ramen”.

Przygotowaliśmy listę pięciu najlepszych regionalnych ramenów, których po prostu nie możesz przegapić podczas następnej podróży do Japonii.

1. Tokyo Ramen (Tokyo)

Zacznijmy od podstaw. Tak zwany „oryginalny ramen”, czyli Tokyo Ramen zazwyczaj zawiera wywar z kości wieprzowych lub drobiowych, sos sojowy i średnio gruby makaron jajeczny. Rosół z dodatkiem sosu sojowego nadaje zupie charakterystyczny ciemny kolor. Zwykle podawana z pieczoną wieprzowiną (char siu), marynowanymi pędami bambusa, ciastem rybnym, szpinakiem, wodorostami, kamaboko, szczypiorkiem i oczywiście jajkiem.

2. Takayama Ramen (Gifu)

Lokalny ramen z miasta Takayama, w rejonie Hida w prefekturze Gifu (znany również jako Hida ramen). Przygotowany jest głównie z bulionu na bazie kości kurczaka, aromatyzowanego płatkami bonito, suszonymi sardynkami i gotowanymi na wolnym ogniu warzywami. W przeciwieństwie do innych ramenów. Takayama ramen swoją zupę (kaeshi) przygotowuje się razem z bazą, w wyniku czego powstaje ciemny, ale klarowny bulion shoyu z łagodną słodyczą. Makaron dodawany do zupy jest płaski i cienki, a całość zwieńczona jest prostymi dodatkami, takimi jak cebula, char siu, menma, lokalny szczypiorek Hida i ciastka rybne naruto.

3. Yokohama Ramen (Kanagawa)

Ten ramen znany jest również jako Ie-kei ramen. Do przygotowania Yokohama ramen używa grubszego makaronu niż do większości innych ramenów. Wywar przygotowywany jest z wieprzowiny, kurczaka i sosu sojowego. Dodatki do tego ramenu to zwykle szpinak, char siu, wodorosty nori i szczypiorek.

4. Sapporo Ramen (Hokkaido)

Spośród wielu lokalnych ramenów w Japonii, Sapporo ramen z regionu Hokkaido jest najbardziej znany i uwielbiany w całym kraju. Jest uważany za jeden z trzech wielkich ramenów z Hokkaido. Składa się z bogatej w smaku, gęstej zupy gotowanej na tonkotsu (kość wieprzowa)
Za wyrazisty smak bulionu odpowiada miso, masło i sezonowe owoce morza. Ramen jest zwieńczony różnymi dodatkami, takimi jak char siu (duszona wieprzowina), menma (sfermentowane pędy bambusa), szalotki i smażone warzywa, takie jak kapusta, kukurydza, cebula i kiełki fasoli.

5. Hakata Ramen (Kyushu)

Hakata ramen z dzielnicy Hakata w mieście Fukuoka na Kyushu to gęsta, kremowa zupa tonkotsu przygotowana na kościach wieprzowych. Popularny w całej Japonii ramen Hakata zawiera cienki, twardy makaron. Dodatkami są zazwyczaj char siu, chrupiącym kikurage (znanym u nas jako Uszak bzowy), marynowaną musztardą, marynowanym imbirem, zieloną cebulą, nasionami sezamu i czosnkiem.

Którego spróbujecie najpierw? 🙂