Matcha tofu tiramisu (Japończyk Gotuje)

Dziś przedstawimy matcha tofu tiramisu 抹茶豆腐ティラミス, czyli tiramisu w nieco innej, zielonej formie. W tym przepisie nie używamy śmietany, dzięki czemu tiramisu ma mniej kalorii (będziemy mogli wziąć to pod uwagę przy świątecznym stole). Tofu można oczywiście dostać obecnie w większości marketów, lecz jeśli mając czas, spróbujecie przygotować je samodzielnie w domu, jego smak będzie delikatniejszy i słodszy od tego kupionego.

Na początek składniki:

  • silken tofu (soft- kinu)
  • serek mascarpone
  • cukier
  • biszkopty
  • matcha expresso
  • matcha

Przygotowanie:

1. Odsącz tofu, dodaj do niego mascarpone, i cukier – wymieszaj łopatką do ciasta aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

スライド11

2. Przygotuj matcha expresso, w misce połam biszkopty. Zamocz je w przygotowanym matcha.

スライド13

3. Namoczone biszkopty połóż na dnie naczynia, w którym będzie podawane tiramisu.

4. Biszkopty przykryj warstwą masy, następnie znów połóż biszkopty i znów masę i tak na zmianę. Udekoruj tiramisu matcha.

スライド14

 

źródło: japończyk gotuje