Niratama – jajecznica i szczypiorek czosnkowy

Wiele osób uważa, że aby zrobić tradycyjne lub znane w Japonii jedzenie należy wydać dużo pieniędzy lub długo szukać wszystkich składników do danego dania. Otóż dziś przedstawimy potrawę, która nie wymaga niezwykłych zdolności kulinarnych. Współczesna, japońska kuchnia domowa (katei ryouri) znacznie ewoluowała i opiera się zarówno na kulinarnym dziedzictwie Japonii jak i na nowoczesności i krótkim czasie przygotowania.
Niratama (ニ ラ 玉), co dosłownie oznacza „szczypiorek czosnkowy z jajkami”, jest doskonałym przykładem starej szkoły prostoty spełniającej zasady szybkiego posiłku. Ponieważ składa się on z niewielu składników – jego zrobienia trwa 10 min. Dodajemy szczypiorek czosnkowy (1 pęczek) , jajka, łyżeczkę cukru, sos sojowy, sól i trochę oleju roślinnego możemy również dodać grzyby shimeji. Całość delikatnie podsmażamy aby jajka uzyskały kremową konsystencję. A to wszystko podajemy z ulubionym pieczywem, odrobiną gorącego ryżu, dodać do zupy miso lub jako przekąskę do piwa.

Dlaczego danie to jest warte uwagi? Ponieważ  szczypiorek czosnkowy jest wspaniałym źródłem makro- i mikroelementów, bogaty jest również w witaminę C, której zawiera więcej niż zwykły szczypiorek. Wszystkie części rośliny wykazują właściwości nasercowe, przeciwbakteryjne, tonizujące i przeciwwymiotne, poprawiają również trawienie.

 

Więc…smacznego!

 

źródło zdjęcia: koujuan.co.jp