Top 5 japońskich restauracji fast-food

 

Japońska kuchnia słynie jako jedna z najzdrowszych na świecie. Japończycy to naród, który ma największą liczbę osób powyżej 100. roku życia. Nie podlega wątpliwości, że to zasługa diety. W czasach globalizacji nawet Japonia nie uchowała się jednak przed modą i potrzebą na tzw. „szybkie jedzenie”, czyli fast-food. Poniżej prezentujemy kilka typowo japońskich sieci fast-foodowych, których nie znajdziemy nigdzie indziej na świecie (chociaż niektóre z nich pojawiają się także poza Japonią w innych krajach azjatyckich) oraz które podejmują temat zachodniego jedzenia na szybko na specyficzny, japoński sposób.

1. Mos Burger モスバーガー

Sieć restauracji szybkiej obsługi specjalizująca się w hamburgerach. Założona w 1972 roku, dzisiaj Mos Burger to druga po McDonald’s najbardziej rozwinięta sieć tego typu restauracji. Oferuje nie tylko tradycyjne burgery, ale także takie przyprawione w stylu japońskim, np. teriyaki lub kotlety z owoców morza, ryb, soi czy nawet ryżu. Dla dbających o linię są także burgery zawinięte w sałatę zamiast bułki. Co jakiś czas pojawiają się edycje limitowane kanapek, na przykład z sosem barbeque lub serem gorgonzola. Zwykły cheeseburger kosztuje 250 jenów (ok. 10zł), a bardziej wyszukane wersje około 400 jenów (ok. 16zł).

2. Sukiya すき家

Sieć serwująca tradycyjne japońskie danie donburi, czyli ryż z dodatkami na wierzchu, oraz japońskie curry. Specjalnością restaraucji jest gyūdon, czyli ryż z cienkimi paskami wołowiny z cebulą w lekko słodkim sosie. Za najprostszy zestaw z mała porcją donburi, miską zupy miso oraz kiszonką zapłacimy 480 jenów (ok. 15zł). Wiele restauracji Sukiya jest czynnych cała dobę.

3. Gusto ガスト

Jedna z tzw. „family restaurant”, czyli restauracji o bardzo luźnej atmosferze. Założona w 1962 r., Gusto to japońska interpretacja kuchni włoskiej. W menu można znaleźć pizzę, makarony, ale również dania kuchni japońskiej, sałatki oraz kotlety. W menu jest opcja „pijesz ile chcesz”, która obejmuje napoje ciepłe oraz gorące, za jedyne 190n jenów (ok 8zł) przy zamówieniu dania. Obsługa jest błyskawiczna, a ceny przystępne. Za zestaw śniadaniowy z jajecznicą, kiełbaską, napojami oraz ryżem lub chlebem trzeba zapłacić 500 jenów (ok 20zł), a a zestaw obiadowy z pieczoną rybą, nielimitowanymi napojami, zupą oraz sałatką 800 jenów (ok. 24zł)

4. Pizza-La ピザーラ

Pizza w Japonii nieco różni się od tej, którą zjemy w Polsce lub we Włoszech. Ze względu na mniejszą dostępność nabiału, czyli sera, jej cena również jest o wiele wyższa. mimo to Japończycy uwielbiają pizze i nieco zmienili ją pod swoje gusta. Pizza-La to japońska sieć pizzeri, która oferuje zarówno jedzenie w lokalu jak i w dostawie, a oprócz pizzy są również makarony i włoskie przekąski. Średnia pizza pepperoni kosztuje 2,200 jenów (ok. 80zł). Nie jest to niska cena, dlatego jeśli mamy ograniczony budżet, na czas pobytu w Japonii lepiej zapomnieć o pizzy!

5. Sushiro スシロ

Sieć restauracji oferujących typowo japońskie jedzenie, czyli sushi w stylu kaitenzushi, czyli podawane do stołu na specjalnej „taśmie produkcyjnej”. Restauracje mają określoną cenę za talerzyk sushi – 100 lub 200 a czasem 300 jenów za bardziej wyszukane kawałki. Zamówienie składa się na ekranach przy stole i przyjeżdża ono na taśmie. O tym, jak zamawiać w restauracjach tego typu, pisaliśmy w naszym poprzednim artykule.

 

 

 

źródła zdjęć: mos.jp, tabelog.com, harempo.com, sukiya.jp, hotpepper.jp, healthil.jp, cafy.jp