Ciasteczka z zieloną herbatą (Japończyk gotuje)

Powoli zbliżają się święta. To czas na domowe gotowanie i pieczenie, przygotowywanie podarunków. A może zaskoczyć najbliższych trochę innymi niż co roku słodkościami? 😉 Oto przepis na ciasteczka z zieloną herbatą 抹茶チョコチップクッキー! Sprawdzą się jako dodatek do kawy czy herbaty, ale także jako podarunek – wystarczy je pięknie zapakować. Jeśli znacie gust swoich gości możecie dla nich zmienić smak ciasteczek. Dla lubiących mniej słodkie słodycze – zrezygnujcie z dodatku cukru a zwiększcie ilość matcha do 10g. Dla łasuchów – przygotujcie ciasteczka wg przepisu.

Składniki cz.1:

  • mąka do ciast                  100 g
  • matcha                             5-10 g
  • proszek do pieczenia     0,5 łyżeczki

Składniki cz.2:

  • masło      50 g
  • miód        15 g
  • cukier      50 g

Dodatkowo:

  • płatki czekoladowe/czekoladowa posypka
  • papier do pieczenia

1. Nagrzej piekarnik do 150 stopni. W misce połącz wszystkie składniki z części 1 przepisu.

cias 1

2. Połącz ze sobą roztopione masło i podgrzany miód (musi być płynny) dobrze wymieszaj. Dodaj cukier (składniki z części 2). Stopniowo połącz ze sobą składniki z cz.1 i cz.2 w ten sposób aby do masła i miodu dodawać pomału mąkę (wciąż mieszając). Powstała masa powinna być jednolita.

cias 2

3. Natłuść dłonie olejem (to ułatwi rozdzielanie ciasta). Uformuj małe kulki a następnie rozpłaszcz je i posyp czekoladą.

cias 3

4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na nim gotowe do pieczenia ciastka. Piecz ok 10-15 min. Po wyjęciu odstaw do wystygnięcia aby lekko stwardniały i nie rozpadały się podczas jedzenia.

cias 4

 

SMACZNEGO ! 🙂

 

źródło: Japończyk-gotuje