Powoli zbliżają się święta. To czas na domowe gotowanie i pieczenie, przygotowywanie podarunków. A może zaskoczyć najbliższych trochę innymi niż co roku słodkościami? 😉 Oto przepis na ciasteczka z zieloną herbatą 抹茶チョコチップクッキー! Sprawdzą się jako dodatek do kawy czy herbaty, ale także jako podarunek – wystarczy je pięknie zapakować. Jeśli znacie gust swoich gości możecie dla nich zmienić smak ciasteczek. Dla lubiących mniej słodkie słodycze – zrezygnujcie z dodatku cukru a zwiększcie ilość matcha do 10g. Dla łasuchów – przygotujcie ciasteczka wg przepisu.
Składniki cz.1:
- mąka do ciast 100 g
- matcha 5-10 g
- proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
Składniki cz.2:
- masło 50 g
- miód 15 g
- cukier 50 g
Dodatkowo:
- płatki czekoladowe/czekoladowa posypka
- papier do pieczenia
1. Nagrzej piekarnik do 150 stopni. W misce połącz wszystkie składniki z części 1 przepisu.
2. Połącz ze sobą roztopione masło i podgrzany miód (musi być płynny) dobrze wymieszaj. Dodaj cukier (składniki z części 2). Stopniowo połącz ze sobą składniki z cz.1 i cz.2 w ten sposób aby do masła i miodu dodawać pomału mąkę (wciąż mieszając). Powstała masa powinna być jednolita.
3. Natłuść dłonie olejem (to ułatwi rozdzielanie ciasta). Uformuj małe kulki a następnie rozpłaszcz je i posyp czekoladą.
4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na nim gotowe do pieczenia ciastka. Piecz ok 10-15 min. Po wyjęciu odstaw do wystygnięcia aby lekko stwardniały i nie rozpadały się podczas jedzenia.
SMACZNEGO ! 🙂
źródło: Japończyk-gotuje