Choć curry nie jest japońską potrawą (tylko indyjską), obecnie jest to najpopularniejsze danie przygotowywane w domu przez Japończyków. Jak to się stało, że indyjskie curry zawędrowało do Japonii? Indie były kiedyś kolonią brytyjską i w ten sposób Brytyjczycy poznali jego smak, który zawieźli do domu. Tam zmodyfikowali przepis. Wraz z brytyjskimi marynarzami curry trafiło do Japonii i znów uległo modyfikacji, tym razem pod japońskie gusta. Na początku XX wieku jedna z japońskich firm stworzyła kostkę curry, dzięki czemu przygotowanie tej potrawy stało się bardzo proste. Curry zyskało na popularności. Główne składniki japońskiej wersji to: cebula, ziemniaki, marchew + mięso (wieprzowina jest najczęściej wykorzystywana) + japoński ryż (lepki).
- 600ml wody
- 2 kostki rosołowe (np. wieprzowe)
- 0,5 łyżki mango chutney (do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
- 100ml czerwonego wina
- 100g pomidorów krojonych (z puszki)
- 1 cebula pokrojona w krążki
- 15g masła
- 1 łyżka startego czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 5 łyżek mąki
- 3 łyżki curry w proszku (lub: 1 łyżka curry + 1 łyżka garam masala + 0,5 łyżki sproszkowanej kurkumy + 0,5 łyżki sproszkowanego kminku)
- 1 łyżka jogurtu
- 50ml mleka
- 1 łyżeczka sproszkowanego chilli (jeśli curry ma być lekko pikantne)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- sól i pieprz
- woda + mąka ziemniaczana
- 1 łyżka sosu Worecestershire (sprawi, że smak będzie 'głębszy’)
- 2 łyżki japońskiego wina śliwkowego (Choya)
- 0,5 łyżki sosu ze słodkiej fasoli „Tianmianjiang” (do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 400-500g wieprzowiny (pokrojonej w kostkę)
- 1 łyżka curry w proszku
- 0,5 łyżki kurkumy w proszku
- 0,5 łyżki kminku w proszku (jeśli nie masz kurkumy i kminku zwiększ ilość sproszkowanego curry do 2 łyżek)