Wraz z rosnącą popularnością sushi w Polsce pojawia się coraz więcej wątpliwości na temat tego, jak właściwie prawidłowo powinno się je jeść. Ile ludzi, tyle jest sposobów- jedni chwytają kawałki pałeczkami, wcześniej maczając w sosie sojowym, który często mieszają z odrobiną ostrego wasabi, inni jedzą sushi palcami, kładąc wcześniej nań plasterek marynowanego imbiru gari… Dzisiaj dowiecie się, jaki jest prawidłowy sposób jedzenia sushi. Prawidłowy nie oznacza jednak wcale, że powszechnie stosowany! Nawet w ojczyźnie sushi można spotkać się z wieloma osobami, które z różnych względów, osobistych czy higienicznych, będą jeść sushi inaczej. Warto jednak znać etykietę jedzenia sushi według japońskiego savoir-vivre.
1. Chwytaj śmiało palcami
Chociaż pochodzenie sushi zdaje się automatycznie wskazywać najlepsze narzędzie do jego zjedzenia – czyli pałeczki – to w rzeczywistości jest nieco inaczej. Tradycyjnie sushi je się palcami. W szczególności rodzaje, które nie są zawinięte w płat wodorostów nori, czyli nigiri, są skonstruowane tak, żeby chwycić je wygodnie za pomocą dłoni. Jedzenie pałeczkami może okazać się o wiele trudniejsze, a nawet skutkować w rozpadnięciu się kawałka. Oczywiście mimo wszystko nie raz widzieliśmy Japończyków sięgających po sushi pałeczkami. Jeśli nie masz możliwości umycia rąk, pałeczki rzeczywiście będą lepszą opcją. Również Japonki mają zwyczaj jedzenia sushi pałeczkami, ponieważ jest to bardziej eleganckie.
2. Usta szeroko
W naszej zachodniej kulturze w dobrym tonie jest jedzenie małymi kęsami, bez szerokiego otwierania ust. Aby jak najlepiej rozkoszować się smakiem nigiri sushi, trzeba koniecznie włożyć cały kawalek do ust. Nie wypada odgryzać po kawałku nigiri, a już tym bardziej odkładać odgryzionego kawałka na talerzyk. Pomijając już fakt, że tak ugryzione sushi rozpadnie się, jest to przede wszystkim obraza dla szefa kuchni. W japońskich barach sushi często stoi on po drugiej stronie blatu, więc warto okazać szacunek dla jego kunsztu! Dlatego bez obaw ciesz się smakiem całego kawałka nigiri na raz.
3. Ostrożnie z sosem
Czy wiecie, że istnieją również zasady maczania sushi w sosie sojowym? Gdy mamy smakowity kawałek nigiri z plasterkiem ryby na wierzchu, delikatnie maczamy go w sosie tak, aby tylko ryba się nim pokryła. Najlepiej jest nie zamaczać ryżu, ponieważ wtedy cały kawałek się rozpadnie. Trzeba też uważać, żeby nie przesadzić z ilością sosu, ponieważ wtedy zdominuje on cały smak potrawy, a przecież w sushi chodzi głównie o smak ryby.
4. Oczyszczaj podniebienie
Marynowany imbir, czyli różowe plasterki zwane gari, które zawsze towarzyszą sushi, nie są wcale ozdobą ani jednym ze składników dania. Gari ze względu na swój mocny, orzeźwiający smak, doskonale oczyszcza podniebienie, dzięki czemu jest ono gotowe na smakowanie kolejnego kawałka sushi bez ryzyka, że smak poprzedniego „pomiesza się” w ustach.
5. Nie mieszaj
Chociaż jest to dość powszechna praktyka widoczna w wielu restauracjach, to my zdecydowanie odradzamy mieszania sosu sojowego z wasabi aby maczać w nim sushi. Może to zostać odebrane jako znak, że sushi jest niesmaczne i źle przyrządzone, więc szef może poczuć się urażony. Przygotowując każdy kawałek sushi, dodaje on odrobinę wasabi do środka. Dokłada wszelkich starań tak, żebyśmy my już nie musieli się fatygować przy doprawianiu tego dania, dlatego doceńmy to i nie dodawajmy więcej wasabi.
6. Pamiętaj o nosie
Dlaczego o tym wspominamy? Jeżeli będziemy jeść sushi w dobrej restauracji w Japonii, należy pamiętać, aby nie nadużywać albo najlepiej w ogóle pominąć perfumowanie się przed wyjściem. Z szacunku do innych gości, a także dla własnego jak najlepszego doświadczenia. Intensywny zapach, chociażby najpiękniejszy, może mieć wpływ także na zmysł smaku i utrudnić smakowanie ryby.
Mamy nadzieję, że po lekturze naszych wskazówek z jeszcze większą pewnością siebie będziecie mogli sięgać po pyszne sushi gdziekolwiek się znajdziecie, nawet w gronie Japończyków.