Z okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych życzymy wszystkim czytelnikom mnóstwa odpoczynku i rodzinnych chwil ! ! ! ! !
W dzisiejszym artykule pyszny przepis na galaretkę z wina śliwkowego ( 梅酒ゼリー ) w sam raz na polski, Świąteczny deser 😉
Wino śliwkowe Choya Ume Shu jest łatwo dostępne w naszych sklepach alkoholowych jak również restauracjach serwujących japońskie potrawy. Być może znacie już jego smak. Ale dziś Was zaskoczymy! Wino Choya w nietypowej postaci – jako galaretka. Oczywiście podany niżej przepis zawiera alkohol, ale jeśli chcielibyście przygotować wersję dla dzieci, wystarczy wino zagotować i odparować cały alkohol. Jeśli używacie Choya z owocem śliwki w butelce, możecie ją pokroić na małe kawałki i dodać do galaretki.
Dla vegan: żelatynę można zastąpić agarem (dostępny w sklepach z żywnością bio).
źródło : Japończyk_gotuje