Mało kto z obcokrajowców wie o tej przyprawie. Ci, którzy wiedzą czują się zakłopotani bo jak użyć czegoś gorzkiego do stworzenia pysznej przyprawy. Japoński gorzki melon czyli ゴーヤー (gōyā) bądź 苦瓜 (nigauri) jest przyprawą popularną w Azji. Polska nazwa tej rośliny to „Przepękla ogórkowata”. Goya wygląda trochę jak ogórek ale zrobiony przez kogoś kto o ogórku czytał tylko legendy.
W Japonii goya jest najbardziej kojarzona z Okinawą. To tam wymyślono większość potraw opartych na tej przyprawie. Roślina ta posiada nawet swój własny dzień. 8 maja przypada dzień Goyi. Słowo Goya dzieli się na dwie sylaby gdzie „go” może oznaczać 5 a „ya” 8. W Japonii najpierw piszemy miesiąc a potem dzień tak więc wychodzi na m 5 miesiąc 8 dzień czyli 8 maja. Kuchnia Okinawy różni się od kuchni głównej wyspy Japonii Honshu. Goya jedzona jest ze względu na swoje korzyści zdrowotne. Roślina ta posiada wiele witamin i minerałów, znane jest też użycie jej w walce z cukrzycą.
Najpopularniejszą potrawą przygotowywaną z goyi jest チャンプルー (chanpurū). Ten specjał Okinawy przygotowuje się ze smażonego tofu wymieszanego z rybą bądź innym mięsem oraz warzywami.
zdjęcie ze „strony”