Kani-cream krokiet カニクリームコロッケ czyli pyszne krokieciki, chrupiące z zewnątrz, miękkie wewnątrz.
Składniki:
- pół cebuli
- 30g masła
- 3 łyżki stołowe mąki typ 480
- 250ml mleka
- 4-5szt. surimi (paluszki krabowe; można zastąpić mięsem z kraba lub krewetkami)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Panierka:
- mąka typ 480
- 1 jajko
- panko (japońska panierka)
1.Cebulę pokrój w piórka, surimi (paluszki krabowe) rozdziel na podłużne paseczki (można rozdzielić je palcami lub pokroić wzdłuż nożem).
2. Zeszklij cebulkę na maśle, na małym ogniu.
3. Po zdjęciu z ognia dodaj mąkę i wymieszaj.
4. Postaw ponownie na małym ogniu i dodaj mleko, cały czas mieszając. Zwiększ ogień na średni.
5. Gdy sos będzie gęsty i lepki dodaj paski surimi, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj.
- Pozostaw na małym ogniu 2-3minuty.
- Następnie przełóż do plastykowego pojemnika na żywność, odczekaj aż trochę ostygnie, zamknij i wstaw do lodówki. Pozostaw przynajmniej na 1 godzinę.
- Po ostudzeniu w lodówce, pokrój masę w pojemniku na kwadraciki, następnie uformuj z nich niewielkie krokiety. Obtocz je w mące i rozbełtanym jajku a na końcu w panierce panko.
- Krokiety smaż na średnim ogniu aż zmienią kolor na złocisty, dopiero wtedy przewróć je na drugą stronę (jeśli zrobisz to za wcześnie krokiety rozpadną się). Podawaj z sałatką i ryżem.