Kani-cream krokiet (Japończyk Gotuje)

 Kani-cream krokiet カニクリームコロッケ czyli pyszne krokieciki, chrupiące z zewnątrz, miękkie wewnątrz.

Składniki:

  • pół cebuli
  • 30g masła
  • 3 łyżki stołowe mąki typ 480
  • 250ml mleka
  • 4-5szt. surimi (paluszki krabowe; można zastąpić mięsem z kraba lub krewetkami)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Panierka:

  • mąka typ 480
  • 1 jajko
  • panko (japońska panierka)

1.Cebulę pokrój w piórka, surimi (paluszki krabowe) rozdziel na podłużne paseczki (można rozdzielić je palcami lub pokroić wzdłuż nożem).

2. Zeszklij cebulkę na maśle, na małym ogniu.

3. Po zdjęciu z ognia dodaj mąkę i wymieszaj.

 

IMG_1809 IMG_1814

4. Postaw ponownie na małym ogniu i dodaj mleko, cały czas mieszając. Zwiększ ogień na średni.

IMG_1818IMG_1819

5. Gdy sos będzie gęsty i lepki dodaj paski surimi, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj.

IMG_1822

  1. Pozostaw na małym ogniu 2-3minuty.
  1. Następnie przełóż do plastykowego pojemnika na żywność, odczekaj aż trochę ostygnie, zamknij i wstaw do lodówki. Pozostaw przynajmniej na 1 godzinę.

IMG_1823

  1. Po ostudzeniu w lodówce, pokrój masę w pojemniku na kwadraciki, następnie uformuj z nich niewielkie krokiety. Obtocz je w mące i rozbełtanym jajku a na końcu w panierce panko.
  1. Krokiety smaż na średnim ogniu aż zmienią kolor na złocisty, dopiero wtedy przewróć je na drugą stronę (jeśli zrobisz to za wcześnie krokiety rozpadną się). Podawaj z sałatką i ryżem.

IMG_1827