Korokke (コ ロ ッ ケ) są są nieco podobne do francuskiego krokieta. Są to panierowane, smażone placki, zazwyczaj wypełnione ziemniakami i sosem śmietanowym. Są one dostępne w różnych smakach z różnymi dodatkami warzyw, mięsa mielonego lub owoców morza. W Niektórych częściach Japonii również znaleźć można korokke regionalne z lokalnymi składnikami, takimi jak wołowina lub krab.
Korokke są dostępne w niektórych restauracjach w ramach ustalonego posiłku lub jako dodatek za około 1000 jenów lub mniej. Można je również kupić indywidualnie w supermarketach lub zawinięte w papier w sklepach lub u sprzedawców ulicznych. Jeśli kupisz je indywidualnie, zwykle ich cena waha się od od 50 do 300 jenów za sztukę. Korokke z kremem są często nieco droższe niż ziemniaczanej.
Poniżej przykładowy przepis:
Składniki:
- 800-1000g ugotowanych ziemniaków
- 1 cebula drobno pokrojona
- 250 g mielonego mięsa
- 1 łyżeczka soli do smaku
- pieprzdo obtaczania:
- jajko
- mąka
- panko (panierka japońska) lub grubo starta suszona bułka
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
Do mięsa mielonego dodajemy przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, cebulę podsmażoną na oleju oraz przyprawy. Formujemy kotlety, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku, a na końcu w panko. Smażymy na głębokim oleju rozgrzanym do 180st.C.
Do środka krokietów można dodać dowolne warzywa lub własny sos.
SMACZNEGO !