Mochi (餅) to jeden z japońskich specjałów spożywanych w dużej ilości w pierwszych tygodniach nowego roku. Mochi to ciastka lub, jak kto woli, kluski, które robione są z mąki ryżowej bądź z samego ryżu.

Kwadratowe twarde mochi po zgrillowaniu robią się miękkie i pyszne
Czasem zawierają nadzienie, m.in. ze słodkiej fasoli anko i truskawek (wtedy noszą nazwę daifuku, czyli „wielkie szczęście”, co doskonale oddaje ich smak :)). Ciastka obtaczane są również w sezamie bądź proszku sojowym, a także barwione np. zieloną barwę otrzymuję się dzięki sproszkowanym liściom yomogi.

Ichigo Daifuku
Ceremonia, podczas której przygotowuje się mochi nosi nazwę mochitsuki. Chociaż mochi spożywa się także na co dzień, bardzo popularne jest sporządzanie ogromnych ich ilości z okazji nadejścia Nowego Roku i żegnania ubiegłego.

Dzieci przeprowadzają mochitsuki z pomocą rodziców
źródła zdjęć: seisa.or.jp, blog.roodo.com, epochtimes.com