Mochi (餅) to jeden z japońskich specjałów spożywanych w dużej ilości w pierwszych tygodniach nowego roku. Mochi to ciastka lub, jak kto woli, kluski, które robione są z mąki ryżowej bądź z samego ryżu.
![](https://japoland.pl/wp-content/uploads/1003-02.jpg)
![](https://japoland.pl/wp-content/uploads/1003-02.jpg)
Kwadratowe twarde mochi po zgrillowaniu robią się miękkie i pyszne
Czasem zawierają nadzienie, m.in. ze słodkiej fasoli anko i truskawek (wtedy noszą nazwę daifuku, czyli „wielkie szczęście”, co doskonale oddaje ich smak :)). Ciastka obtaczane są również w sezamie bądź proszku sojowym, a także barwione np. zieloną barwę otrzymuję się dzięki sproszkowanym liściom yomogi.
![](https://japoland.pl/wp-content/uploads/1306130758542357-600x400.jpg)
![](https://japoland.pl/wp-content/uploads/1306130758542357-600x400.jpg)
Ichigo Daifuku
Ceremonia, podczas której przygotowuje się mochi nosi nazwę mochitsuki. Chociaż mochi spożywa się także na co dzień, bardzo popularne jest sporządzanie ogromnych ich ilości z okazji nadejścia Nowego Roku i żegnania ubiegłego.
![](https://japoland.pl/wp-content/uploads/IMG_0192.jpg)
![](https://japoland.pl/wp-content/uploads/IMG_0192.jpg)
Dzieci przeprowadzają mochitsuki z pomocą rodziców
źródła zdjęć: seisa.or.jp, blog.roodo.com, epochtimes.com