Nikumiso (肉味噌) można wykorzystać jak dodatek do wielu potraw np. z makaronem, z ryżem, jako składnik sałatek itd. Weganie mogą zastąpić mięso mrożonym tofu. Należy je wcześniej zamrozić i rozmrozić – dzięki czemu fakturą będzie przypominało mięso.
Składniki:
- 300g wieprzowego mięsa mielonego /tofu dla vegan
- pół pora
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
Sos:
- 4 łyżki miso (w przepisie wykorzystano 2 rodzaje miso, ale równie dobrze można użyć tylko jednego. Miso do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
1. Drobno pokrój pora, dodaj do niego starty imbir a mięso usmaż na patelni.
2. Do mięsa na patelni dodaj wymieszany wcześniej imbir z porem.
3. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu i dodaj do mięsa na patelni. Smaż mieszając, aż sos się zredukuje.
4. Przygotowane w ten sposób niku miso można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez około 1 tydzień.
SMACZNEGO ! 😉
źródło: Japończyk gotuje