Okonomiyaki お好み焼き to popularne potrawy smażone na patelni, składające się z ciasta i kapusty. Dodaje się wybrane dodatki i składniki, które mogą się znacznie od siebie różnić (wszystko od mięsa i owoców morza po wasabi i ser). Ta zmienność znajduje odzwierciedlenie w nazwie naczynia; „okonomi” お好み dosłownie znaczy „według uznania”. Danie jest dostępne w całej Japonii, ale jest najbardziej popularne na zachodzie, szczególnie w Hiroszimie i Osace.
Okonomiyaki jest czasem tłumaczone na angielski jako „As-you-like-it Pancake”. Może to jednak wprowadzać w błąd. Chociaż składa się z ciasta przyrządzonego na patelni, okonomiyaki nie ma nic ze słodyczy lub puszystości naleśników, nie wspominając już o tym, że często lądują na nim ośmiornice, krewetki, wieprzowina lub kimchi. Jeżeli już mamy do czegoś porównywać, to lepiej zestawić okonomiyaki z pizzą.
W Japonii ludzie zazwyczaj jedzą okonomiyaki w restauracjach specjalizujących się w tych daniach. W niektórych z tych restauracji każdy stół jest wyposażony w żelazną patelnię teppan 鉄板, a klienci otrzymują składniki do samodzielnego przyrządzenia posiłku.
Dla osób, które wolą cieszyć się okonomiyaki bez angażowania się w proces ich przyrządzania, są również tradycyjne restauracje, gdzie okonomiyaki są przygotowywane przez szefa kuchni i podawane gotowe do spożycia. Okonomiyaki jest również dość łatwy do wykonania w domu. Dlatego też jeśli najdzie was ochota na tę potrawę możecie poszperać w internecie i znaleźć odpowiedni przepis dla siebie.
Źródła zdjęć: triipgo.com; 1242.com