Jakie cechy powinien mieć doskonały kucharz? Wystarczy obejrzeć film „Jiro Dreams of Sushi”. Niezwykle poruszająca historia osiemdziesięcioletniego japońskiego mistrza sushi, jego pasji, spełnianiu marzeń i dążeniu do perfekcji. Dokument „Jiro śni o sushi” wszedł na polskie ekrany w 2012 roku, ale od tego czasu nic nie stracił na aktualności.
Jiro przygotowuje sushi od siedemdziesięciu lat i nie chce przestać. Zainspirowany swoimi snami o sushi, tworzy nowe zestawienia i komponuje dzieła. Jiro to nie tylko kucharz ale już artysta. Do niedawna jego niepozorny bar Sukiyabashi Jiro (すきやばし 次郎), który prowadzi wraz z dwoma synami w przyziemiu stacji metra, uznawano za najlepszy w Tokio. Odkąd w 2008 roku Sukiyabashi Jiro otrzymał trzy gwiazdki w czerwonym przewodniku Michelin, lokal Jiro stał się najlepszym barem sushi na świecie.
Trzy gwiazdki w przewodniku Michelin to absolutne maksimum. Przyznaje się je tylko tym miejscom, w których gotowanie mieni się barwami sztuki a proces przygotowania i podawania posiłków przejawia się w świadomym dążeniu do nieuchwytnej doskonałości.