Japońska superżywność – pasta miso 味噌

Wśród osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem zawrotną karierę robi bogaty w składniki odżywcze jarmuż, a dietetycy rozpisują się o właściwościach zdrowotnych oleju kokosowego. Jednak aby dobrze się odżywiać w czasie pobytu w Japonii, nie trzeba przeczesywać półek sklepowych w poszukiwaniu egzotycznych nasion chia czy też jagód goji, ponieważ jeden ze sztandarowych przykładów japońskiej superżywności (z ang. superfoods) – pasta miso jest podstawowym składnikiem kuchni japońskiej, dostępnym w każdym supermarkecie.

Miso (jap. 味噌) to pasta ze sfermentowanej soi, najczęściej z dodatkiem ryżu, jęczmienia lub drożdży. Jest jednym z niezbędnych składników w tradycyjnej kuchni, ponieważ stanowi bazę podstawowej zupy zwanej misoshiru (味噌汁). Używana jest także do przygotowywania marynat i gotowanych potraw (np. saba no misoni – makrela duszona w miso). Istnienie wiele rodzajów pasty, a liczne odmiany regionalne różnią się od siebie smakiem – od słonawego po słodkawy oraz barwą – od jasnej (jap. shiromiso – dosł. białe miso) po ciemną (jap. akamiso – dosł. czerwone miso).

Zupa misoshiru

Swoje liczne właściwości prozdrowotne pasta miso zawdzięcza procesowi fermentacji. Skutkiem ubocznym owego procesu są dodatkowe walory smakowe, a ponadto dzięki temu pasta miso staje się probiotykiem i przyczynia się do rozwoju zdrowej flory jelitowej. Tym samym wspomaga właściwe trawienie i wchłanianie pokarmów oraz przyczynia się do zwiększenia odporności organizmu. Rezultaty widoczne są także na zewnątrz w postaci zdrowej cery i spadku wagi.

Pasta miso sprzedawana jest zwykle w plastikowych pudełkach

Pasta miso odznacza się wysoką zawartością białka i substancji mineralnych, a ponadto jest wspaniałym źródłem antyoksydantów – zapobiega tym samym powstawaniu wolnych rodników, będących przyczyną stanów zapalnych, licznych chorób i przedwczesnego starzenia się. Cechuje się także właściwościami antykancerogennymi, zapobiega osteoporozie, alkalizuje organizm oraz wspomaga usuwanie z ustroju metali ciężkich. Zatem można śmiało powiedzieć, że spożycie miso pomaga zachować zdrowie, młodość i witalność!

źródło zdjęć: tyuunennkiktou.com, hikarimiso.com, rem4t.net