Każdy, kto kiedykolwiek był w Japonii, z pewnością chociaż raz natknął się na sklepik z pamiątkami. Na pierwszy rzut oka wygląda on podobnie, jak stragan z pamiątkami w Polsce – są breloczki, kubki, koszulki, długopisy, magnesy. Jest jednak jeszcze jedna rzecz, a raczej cała sterta, których u nas nie ma. Są to tak zwane omiyage お土産, czyli lokalne słodycze lub inne przysmaki, każde osobno zapakowane w przepięknym, dużym pudełku.
Zwyczaj wymieniania podarków jest bardzo ważnym elementem japońskiej kultury. Każdy region Japonii szczyci się swoim szczególnym specjałem. Nic więc dziwnego, że taką popularnością cieszą się omiyage.
Tym, co różni omiyage od zwyczajnej pamiątki jest to, że nie jest kupowany dla siebie. Omiyage kupowane jest jako prezent dla rodziny lub znajomych z pracy, kiedy wracamy z wycieczki, nawet jeśli była ona tylko jednodniowym wypadem do sąsiedniej prefektury. Kupowanie omiyage to obowiązkowy punkt każdej wycieczki w Japonii. Koledzy ze szkoły czy pracy często z niecierpliwością czekają, co ciekawego przywiezie im osoba, która wybrała się w weekend na wycieczkę lub wróciła z urlopu.
Dla zapominalskich są przystanki podczas wycieczek autobusowych, gdzie przy dużym parkingu znajduje się sklep z pamiątkami i przysmakami ze wszystkich sąsiednich miejscowości! Również na stacjach kolejowych można zaopatrzyć się w takie prezenty, więc nie ma wymówki, omiyage koniecznie trzeba przywieźć.
Przykładowe słodkie omiyage z kilku miast Japonii:
Tokio: Tokyo banana 東京バナナ, czyli miękki biszkopt z nadzieniem
Kioto: yatsuhashi 八橋, czyli miękkie ryżowe ciastka mochi z nadzieniem z fasolki azuki
Osaka: słodycze Glico (producent słynnych Pocky)
Ise: akafuku mochi 赤福餅, czyli miękkie słodycze z czerwonej fasolki azuki
źródła zdjęć: kisauma.jp, kintetsu.co.jp, 21food.com, bigcounter.net, find-travel.jp