Gdy dni stają się coraz krótsze, a wieczory chłodniejsze, nie ma nic przyjemniejszego niż wspólny ciepły posiłek. Zarówno w restauracjach, jak i w domach, ulubioną potrawą Japończyków staje się gorąca zupa przygotowywana bezpośrednio na stole.
Nabe 鍋 lub nabemono 鍋物 to potrawa kuchni japońskiej, która jest serwowana przede wszytskim wraz z nadejściem zimy. Nabe jest przyrządzane i podawane w kociołku, który jest cały czas podgrzewany na przenośnej kuchence. Uważa się, że wspólne jedzenie wzmacnia więź między spożywającymi posiłek osobami i jest doskonałą towarzyską rozrywką. Ma jeszcze jeden niewątpliwy plus – parujący kociołek ogrzewa pomieszczenie, co nie pozostaje bez znaczenia w japońskim mieszkaniu pozbawionym centralnego ogrzewania.
Nabe jest potrawą jednogarnkową i przyrządzaną bezpośrednio na stole, co daje szeroki wybór składników dania i dopasowania do indywidualnych upodobań. Kociołek do gotowania nabe wykonany jest zwykle z gliny lub żeliwa i ulokowany w centralnym punkcie stołu tak, aby każdy mógł do niego sięgnąć.
Najpopularniejsze rodzaje nabe:
- Yose-nabe 寄せ鍋 (yose- łączenie) jest w Japonii najpopularniejsze. Wszystkie składniki gotowane są razem w jednym kociołku. Za bazę bulionu służy zwykle pasta miso bądź sos sojowy.
- Ishikari-nabe 石狩鍋 dobrze znane jest na Hokkaido. Składa się na nie łosoś duszony z warzywami w bulionie miso. Najczęściej używane składniki to daikon (azjatycka biała rzodkiew), tofu, konnyaku, kapusta pekińska, por, shungiku, grzyby shiitake oraz masło.
- Kiritampo-nabe きりたんぽ鍋 jest szczególnie popularne w prefekturze Akita. Kiritampo , czyli grillowane szaszłyki ryżowe, duszone są w bulionie z kurczaka, łopianu, japońskiej pietruszki, pora i cienkiego konnyaku.
- Motsu-nabe もつ鍋 jest szczególnie popularne w prefekturze Fukuoka. Przyrządzane jest z wołowiny lub podrobów wieprzowych, gotowanych z kapustą, czosnkiem i szczypiorkiem w bulionie miso lub sosie sojowym. Ważnym składnikiem jest makaron chanpon.
- Oden おでん to danie składające się z rzodkwi daikon, konnyaku, panierowanych ryb, dashi, tofu oraz sojowego sosu. Często jako przyprawę do oden stosuje się karashi (japońską gorczycę).
- Mizutaki 水炊き to rodzaj nabe popularny w regionie Kyūshū. Kurczak i warzywa duszone są w bulionie z wodorostami konbu. Główne składniki to kapusta pekińska, por, grzyby shiitake, tofu, shungiku, makaron shirataki (makaron niskokaloryczny). Jada się je z sosem ponzu (sos sojowy, słodkie sake, wodorosty kombu, sok z gorzkiej pomarańczy).
Źródła zdjęć: misbit.com, hokkaido-kaisan.com, cuta.jp, retrip.jp, sirogohan.com, taspy.jp, cosme.net