„Chlebem powszednim” w Japonii jest oczywiście biały ryż. Jest on kleisty, bez dodatków, nawet bez soli – jest tak pyszny, że nic mu więcej nie potrzeba. Wiele osób lubi jednak urozmaicić sobie codzienną miskę ryżu i używa do tego specjalnych posypek zwanych furikake (jap. ふりかけ). Zawierają one drobne, suszone dodatki z odrobiną soli, i uatrakcyjniają smak ryżu. Oto kilka rodzajów najczęściej spotykanych w Kraju Kwitnącej Wiśni:
Shiso
Można poznać po fioletowym kolorze. Są to sproszkowane liście shiso, które mają charakterystyczny smak i barwią ryż na piękny fioletowy kolor. Jest to najbardziej tradycyjna posypka do ryżu.

Shiso furikake
Wasabi
Coś dla wielbicieli ostrego. Wasabi to japoński chrzan, o wiele ostrzejszy niż popularny w Polsce chrzan biały.

Wasabi furikake
Goma
Sezamowe furikake zwykle zawiera też inne składniki, na przykład kawałeczki suszonych glonów czy płatki suszonej ryby katsuobushi. Sezam bardzo dobrze komponuje się z ryżem.

Goma furikake
Tamago
Chociaż nie każdemu może podobać się pomysł posypywania ryżu suszonym sproszkowanym jajkiem, jest to całkiem smaczny dodatek.

Tamago furikake
Sake (shake)
Łososiowa posypka daje dodatkową porcję białka do naszej miski ryżu, a także pozwala się cieszyć aromatem i smakiem ryby gdziekolwiek jesteśmy.

Sake furikake
Tarako
Suszona ikra dorsza.

Tarako furikake
Mix
Dobrym pomysłem jest kupienie paczki zawierających kilka mniejszych opakowań z różnymi rodzajami furikake, aby znaleźć swój ulubiony smak lub po prostu codziennie jeść coś innego.

Furikake mix
Oprócz posypywania ryżu furikake można używać również do innych potraw. Polecamy spróbować furikake z dobrze nam znaną kaszą jaglaną, sałatką, makaronem lub maślanym tostem.
źródła zdjęć: mukasiume.com, marumiya.co.jp, kuki-info.co.jp, furi-kake.com, urashimaonline.com, gigazine.net