„Chlebem powszednim” w Japonii jest oczywiście biały ryż. Jest on kleisty, bez dodatków, nawet bez soli – jest tak pyszny, że nic mu więcej nie potrzeba. Wiele osób lubi jednak urozmaicić sobie codzienną miskę ryżu i używa do tego specjalnych posypek zwanych furikake (jap. ふりかけ). Zawierają one drobne, suszone dodatki z odrobiną soli, i uatrakcyjniają smak ryżu. Oto kilka rodzajów najczęściej spotykanych w Kraju Kwitnącej Wiśni:
Shiso
Można poznać po fioletowym kolorze. Są to sproszkowane liście shiso, które mają charakterystyczny smak i barwią ryż na piękny fioletowy kolor. Jest to najbardziej tradycyjna posypka do ryżu.
Wasabi
Coś dla wielbicieli ostrego. Wasabi to japoński chrzan, o wiele ostrzejszy niż popularny w Polsce chrzan biały.
Goma
Sezamowe furikake zwykle zawiera też inne składniki, na przykład kawałeczki suszonych glonów czy płatki suszonej ryby katsuobushi. Sezam bardzo dobrze komponuje się z ryżem.
Tamago
Chociaż nie każdemu może podobać się pomysł posypywania ryżu suszonym sproszkowanym jajkiem, jest to całkiem smaczny dodatek.
Sake (shake)
Łososiowa posypka daje dodatkową porcję białka do naszej miski ryżu, a także pozwala się cieszyć aromatem i smakiem ryby gdziekolwiek jesteśmy.
Tarako
Suszona ikra dorsza.
Mix
Dobrym pomysłem jest kupienie paczki zawierających kilka mniejszych opakowań z różnymi rodzajami furikake, aby znaleźć swój ulubiony smak lub po prostu codziennie jeść coś innego.
Oprócz posypywania ryżu furikake można używać również do innych potraw. Polecamy spróbować furikake z dobrze nam znaną kaszą jaglaną, sałatką, makaronem lub maślanym tostem.
źródła zdjęć: mukasiume.com, marumiya.co.jp, kuki-info.co.jp, furi-kake.com, urashimaonline.com, gigazine.net