Zlokalizowana na wyspie Kyushu, jest głównym centrum ekonomicznym i kulturalnym regionu. Panuje tam subtropikalny klimat przez cały rok. Leży nad Oceanem Spokojnym i liczy ok. 1,12 mln mieszkańców.
Warto zobaczyć
- Wybrzeże Nichinan – przepiękne wybrzeże rozciągające się ponad 100km na południe od miasta Miyazaki. Jest ono wyznaczone jako japoński park krajobrazowy.
- Płaskowyż Kirishima i Ebino – najwyżej położony kompleks gorących źródeł na wyspie Kyushu. Łańcuch Kirishima składa się aż z 23 szczytów.
- Takachiho – kraina japońskiej mitologii. Jest to przepiękne wzgórze uformowane wulkanicznie, z wieloma wspaniałymi wodospadami. Co roku od połowy listopada do lutego odbywa się tu festiwal Yokagura – co sobotę ludzie zbierają się w jednym domu i pijąc sake i śpiewając piosenki oglądają występy taneczne.
Lokalne przysmaki
- sumibiyaki – kurczak grillowany na węglu aż będzie prawie czarny. Ten spalony smak podobno sprawia, że potrawa jest niezwykle smaczna.
- hiyajiru – zgrillowane małe ryby, które są następnie zblendowane z sezamem i pastą miso. Taką miksturę dokłada się do zupy.
- chicken nanban – smażony kurczak marynowany w specjalnym sosie nanban, który łączy słodki, słony, kwaśny i ostry smak.
źródła zdjęć: japantravel.com, justin-klein.com, miyazaki-city.tourism.or.jp