Przewodnik po prefekturach – Yamagata 山形

 

Prefektura Yamagata nazywana jest często „ukrytą częścią Japonii”. Nie należy ona do najpopularniejszych wśród turystów regionów, ale można w niej znaleźć wszystko, co w tym kraju najatrakcyjniejsze, czyli piękne widoki, góry, lasy, morze i jeziora, a także świątynie, gorące źródła i przepyszną lokalną kuchnię.

Yamagata leży w regionie Tohoku na wyspie Honsiu. Położona jest nad Morzem Japońskim, a sąsiaduje z prefekturami Niigata i Fukushima na południu, Miyagi na wschodzie i Akita na północy. Aż 17% jej powierzchni stanowią parki narodowe i krajobrazowe.

Historia

Podczas epoki Heian (794-1185) teren obecnej prefektury był pod panowaniem rodu Fujiwarów. Aż do restauracji Meiji, prefektura Yamagata była częścią prowincji Dewa, zamieszkałej przez rdzenny lud Ezo, zwany współcześnie Ainu.

Najsłynniejsze atrakcje

  • Góra Zaō (蔵王山) i „śnieżne potwory” juhyō (樹氷), czyli drzewa pokryte czapami śniegu
  • Trzy Góry Dewa (出羽三山 Dewa Sanza) – k0mpleks  trzech świętych gór: Haguro, Yudono i Gassan. Jest to miejsce, gdzie pielgrzymi przechodzą swoje duchowe treningi. U stóp góry Haguro można podziwiać również słynną pięciopiętrową Pagodę, zbudowaną w roku 939 bez użycia ani jednego gwoździa.

  • Yama-dera (山寺) – przepięknie położony, ponad 1,00-letni kompleks świątyń na szczycie wzgórza, zbudowany z nietypowego materiału, jakim jest drewno bukowe
  • Kraterowe Jezioro Okama (蔵王お釜) – kolor tego górkiego jeziora zmienia się w zależności od pogody

  • Ginzan Onsen – słynny kompleks onsenów, czyli gorących źródeł, oraz spa

Lokalne specjalności i święta

  • owoce – prefektura słynie przede wszystkim z produkcji owoców, szczególnie gruszek i wiśni. Produkcja tych drugich stanowi aż 70% całej japońskiej produkcji!
  • ramen – w tej prefekturze jest największe spożycie ramenu, czyli bulionu z dodatkami i makaronem, w całej Japonii, jeśli chodzi o miesięczne wydatki statystycznego mieszkańca na tę potrawe
  • imoni – gulasz z ziemniakami, wołowiną, galaretką z korzenia konnyaku, cukru, sosu sojowego lub miso, jedzony tradycyjnie na wczesną jesień

  • wołowina Yonezawa – jedna z trzech najbardziej luksusowych „marek” japońskiej wołowiny
  • hanagasa matsuri (花笠祭り) – największe święto w Japonii odbywające się w mieście Yamagata w pierwszy weekend sierpnia, kiedy tysiące ludzi tańczą taniec hanagasa w centrum miasta. Co roku przyciąga on ponad 300,000 widzów.

 

źródła zdjęć: anaimages.com, tabimo.jp, find-travel.jp, kyonoryori.jp