Kaiten sushi
To specjalne restauracje w Japonii, gdzie można zjeść sushi, zdejmując z kręcącej się dookoła taśmy talerze z kawałkami sushi. Po środku znajdują się kucharze, których zadaniem jest przygotowywanie nowych kawałków tego smakołyku. Sushi podawane jest na talerzykach różnego koloru. Kolor talerzyka nie jest obojętny. Talerzyk czerwony może kosztować na przykład 300 yenów, a zielony tylko 150 yenów. Są też bary, w których wszystkie sushi kosztują tylko 100 lub 150 yenów. Na znak, że skończyło się jeść podchodzi kelner, który liczy talerzyki i przekazuje rachunek, z którym podchodzi się do kasy przy wyjściu.
Karaoke
Karaoke to skrót od nazwy „pusta orkiestra”. Dlatego też zabawa ta polega na puszczaniu podkładu muzycznego bez śpiewu. Japończycy bawią się w karaoke w specjalnych klubach, gdzie puszczane są videoklipy z podkładem muzycznym i z wyświetlonymi słowami piosenki. Wybrana osoba śpiewa do puszczonego podkładu muzycznego.