Sukiyaki (すき焼き ) to jeden z rodzajów „hot pot” – czyli gotowania przy stole. Na palniku lub specjalnie wbudowanej w stół kuchence stawia się garnek z wrzącym sosem, warzywami i mięsem. Je się prosto ze wspólnego garnka. To danie jada się głównie na specjalne okazje, takie jak spotkania rodzinne lub wizyta gości. W Japonii używa się specjalnych żelaznych garnków do sukiyaki, w Polsce można je spokojnie zastąpić patelnią lub dowolnym garnkiem.
W Japonii do tego dania używa się wołowiny, która ma dużo tłuszczu – ten rodzaj mięsa niełatwo kupić w Polsce, tutaj preferuje się mięso bez tłuszczu. Przedstawiamy Wam przepis na sukiyaki z wykorzystaniem polskiej wołowiny.
Mięso w Polsce Mięso w Japonii
W miseczce wymieszaj składniki sosu (sos sojowy, mirin, wino, cukier, miód). Pokrój wszystkie warzywa na kawałki.
Z mięsa wykrój największy tłuszcz i ułóż go na dnie garnka. Podsmaż, aż zmieni kolor na różowy. Następnie wlej przygotowany wcześniej sos. Zagotuj.
Mięso jest gotowe do jedzenia. Najlepiej smakuje z dodatkiem startej białej rzodkiewki.
Gdy w garnku zostanie sam sos włóż do niego wszystkie warzywa, tofu, makaron i pozostałe mięso. Zagotuj.
Danie jest gotowe. W małej miseczce możesz roztrzepać surowe jajko i maczać w nim kawałki mięsa oraz warzyw. Możesz również użyć startej rzodkiewki jako dodatku.
Póki w garnku jest gorący sos możesz uzupełniać warzywa i mięso. Jeśli nie masz małej kuchenki gazowej, którą można postawić na stole, aby danie cały czas się gotowało wystarczy, że po zagotowaniu wszystkich składników postawisz garnek na stole. Po dołożeniu nowych warzyw lub mięsa znów postaw garnek na ogniu i zagotuj. SMACZNEGO!
źródło : japończyk_gotuje