Japończycy uwielbiają wagashi (和菓子). Są to tradycyjne japońskie słodycze, które wyrabiane są jedynie z naturalnych składników, tj. ryżu, słodkiej fasoli azuki, orzechów czy owoców. Do ich wyrobu nie stosuje się produktów mlecznych ani olejów roślinnych. Wagashi przygotowywane są najczęściej z okazji świąt, ważnych japońskich ceremonii, ale również na co dzień – na spotkania ze znajomymi, rodzinne obiady, do spożywania najczęściej razem z zieloną herbatą.
Najpopularniejsze wagashi:
Yokan – galaretka koloru zielonego, przygotowana z pasty z czerwonej fasoli, cukru i żelu agarowego. Najczęściej sprzedawana w blokach lub kostkach, podawana w plastrach. Czasem do wykonania yokan używa się zielonej herbaty matcha. | |
Uirō – słodkie ciasto wykonane na parze z (mochiko) mąki ryżowej oraz cukru. Niekiedy dodaje się fasolę azuki, truskawki lub zieloną herbatę matcha. | |
Mochi – tradycyjne japońskie kluseczko-ciastka robione z klejącego ryżu, mochiko, często nadziewane pastą z fasoli Azuki lub truskawkami, obtoczone w czarnym sezamie goma, sojowym proszku kinako albo zabarwione na zielono poprzez dodatek sproszkowanych liści yomogi. | |
Dango – tradycyjne japońskie kluski robione z mochiko. Podawane często do zielonej herbaty, zazwyczaj nabite 3-4 szt. na szpadkę. |