Japońskie lata są często gorące a zarazem wilgotne. W taką pogodę bardzo łatwo stracić apetyt wpadając w stan natsu bate夏ばて – zmęczenia letniego. Dlatego też letnie japońskie potrawy zostają tworzone tak aby w jak najsilniejszy sposób pobudzić nasz apetyt. Istnieje wiele letnich potraw, w których jednym z składników jest wagyū – japońska wołowina.
Wyobraźcie sobie cienkie plastry marmurkowej wręcz wołowiny, starannie opieczonej na grillu a następnie zatopionej na kilka chwil w sosie barbecue, Bez względu na to jak bardzo gorąco jest na zewnątrz, chyba każdego skusiłby nie tylko zapach ale również widok tak idealnie i lekko przyrządzonej wołowiny. Istnieją również inne sposoby przyrządzenia wagyū, np. tradycyjne japońskie potrawy hotpot lub domowe dania takie jak wołowina z ziemniakami.
Skąd pochodzi tak doskonałe mięso? Otóż wagyū pochodzi z mięsa rasowych Japońskich Czarnych krów, których rodowody sięgają kilku pokoleń wstecz. Rodowody te gwarantują najwyższą jakość mięsa i delikatny smak. Krowy są starannie badane od urodzenia a każdy proces jest rzetelnie dokumentowany. Stąd też możemy być pewni, że nigdy nie będziemy rozczarowani jakością smaku prawdziwego wagyu. Jest jeszcze kilka powodów dla, których to mięso jest tak wyjątkowe. Między innymi fakt iż krowy żywią się specjalnymi zdrowymi ziarnami i słomą ryżową a w ciągu lata (okresie, w którym również zwierzęta tracą apetyt) są im podawane małe ilości sake lub piwa aby skłonić je do jedzenia. Krowy również mogą liczyć na rozluźniające mięśnie masaże. Marka wołowiny wskazuje obszary, z których pochodzi bydło. Trzy najsłynniejsze obszary wagyū to Kōbe w prefekturze Hyōgo 兵庫県, Matsusaka 松阪 w prefekturze Mie 三重県 i wołowina Ōmi近江 z prefektury Shiga 滋賀県. W sumie Japonia oferuje ponad 150 marek wołowiny z japońskiej czarnej krowy, więc jeśli zobaczysz restaurację oferującą wagyū, sprawdź markę lub obszar produkcji.
Miejsce oraz sposób hodowli sprawia, że mięso wagyū jest tak niezwykłe. Będąc więc w Japonii nie zraźcie się ceną oryginalnego wagyū lecz spróbujcie go, bo nigdzie na świecie możecie nie spotkać podobnej jakości wołowiny.
źródło: us.jnto.go.jp/