Wieprzowina z imbirem (Japończyk Gotuje)

Wieprzowina z imbirem 豚の生姜焼き. Jest to bardzo popularne danie w Japonii. Często podawane w formie zestawu – wieprzowina z imbirem, zupa miso, sałatka, ryż. Jest to danie wyjątkowo proste do przygotowania, zawsze wychodzi smaczne.

Składniki:

  • 300g schabu lub karkówki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Sos:

  • 2 łyżki świeżego startego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mirin (alkohol używany w Japonii do gotowania)
  • 1 łyżeczka cukru

Wymieszaj w misce wszystkie składniki sosu.

1

 

Pokrój mięso i cebulę na cienkie plasterki.

2

 

Kawałki mięsa obtocz w mące i usmaż na patelni.

3

 

Gdy kolor mięsa zacznie się zmieniać, dodaj cebulę i wcześniej przygotowany sos.

4

 

Gdy sos zacznie gęstnieć zdejmij patelnię z ognia – danie jest gotowe! Można dodać ryz i sałatkę- łatwe, szybkie i bardzo smaczne.

 

źródło – japończyk_gotuje