Wieprzowina z imbirem 豚の生姜焼き. Jest to bardzo popularne danie w Japonii. Często podawane w formie zestawu – wieprzowina z imbirem, zupa miso, sałatka, ryż. Jest to danie wyjątkowo proste do przygotowania, zawsze wychodzi smaczne.
Składniki:
- 300g schabu lub karkówki
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sos:
- 2 łyżki świeżego startego imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka mirin (alkohol używany w Japonii do gotowania)
- 1 łyżeczka cukru
Wymieszaj w misce wszystkie składniki sosu.
Pokrój mięso i cebulę na cienkie plasterki.
Kawałki mięsa obtocz w mące i usmaż na patelni.
Gdy kolor mięsa zacznie się zmieniać, dodaj cebulę i wcześniej przygotowany sos.
Gdy sos zacznie gęstnieć zdejmij patelnię z ognia – danie jest gotowe! Można dodać ryz i sałatkę- łatwe, szybkie i bardzo smaczne.
źródło – japończyk_gotuje