Yakitori (焼き鳥) to bardzo popularna w Japonii potrawa, której tradycja sięga kilkuset lat. Spożywa się ją w małych tradycyjnych restauracyjkach, gdzie panuje nieformalna i towarzyska atmosfera lub przy grillach na stojąco ulokowanych na rogach ulic, szczególnie odwiedzanych przez powracających do domu pracowników biurowych. Yakitori to idealne przekąską do napojów alkoholowych (piwo czy shōchū).
Yakitori to po prostu szaszłyk drobiowy na bambusowym patyku, opiekany na węglu drzewnym (binchōtan) w wąskim grillu. Istnieją określone kombinacje, w których przygotowuje się yakitori: wyłącznie kawałki kurczaka, wyłącznie kawałki wątróbki kurczaka, kawałki kurczaka z porem. Grillowanie yakitori trwa zwykle nie dłużej niż 2-3 minuty. Zamawiający ma do wyboru kurczaka grillowanego z solą lub sosem tare (sake, sos sojowy, mirin i cukier).
Istnieją różne rodzaje yakitori, m.in.:
- momo (もも)- grillowane udko kurczaka
- tsukune (つくね)- grillowane klopsiki z kurczaka
- kawa ((とり)かわ)- chrupiąca grillowana skórka kurczaka
- tebasaki (手羽先)- grillowana skrzydełko kurczaka
- nankotsu (なんこつ)- grillowana chrząstka kurczaka
- hatsu ( ハツ)- grillowane serce kurczaka
- rebā (レバー)- grillowana wątróbka kurczaka
- sunagimo (砂肝)- grillowany żołądek kurczaka
- toriniku – grillowane białe mięso z kurczaka
Yakitori podaje się na gorąco z dodatkiem soku z cytryny i tzw. ”siedmiu przypraw”: grubo mielonego pieprzu kajeńskiego z dodatkiem maku, gorczycy, sezamu, shiso, konopii i skórki mandarynki.
Często nazwa yakitori bywa używana wymiennie z nazwą kushiyaki, która również odnosi się do szaszłyka z grilla, lecz nie tylko z kurczaka.