Japońskie bułeczki

 

W Japonii praktycznie nie można spotkać chleba, czy bułek, które spożywamy w Polsce. Pieczywo nie pełni tam funkcji pożywnego pokarmu, lecz jedynie dodatku do posiłku. Japończycy mają szereg słodkich bułeczek, które czarują konsumentów swym smakiem, zapachem i kształtem!

Większość bułeczek nosi nazwę pan. Już w XIX w. pojawiły się wypieki o nazwie anpan- słodkie bułeczki nadziewane pastą z fasoli azuki. Niedługo potem powstały bułeczki kiriimupan- rodzaj ptysia nadziewanego kremem. Dosyć ciekawa jest bułeczka meropan (w tłumaczeniu: chleb melonowy), która posiada charakterystyczne pęknięcie na górze bułki przypominające pęknięcia na skórce melona. Bardzo oryginalnym wypiekiem jest natomiast karēpan- słodka bułka z curry! Jednak podstawowym produktem dostępnym w japońskich piekarniach jest shokupan. Jest to chleb tostowy, który jest bardzo sprężysty, a jednocześnie mięciutki i puszysty.

Ważnym aspektem jest także wygląd bułeczek. Bardzo popularna jest bułeczka kumapan, będąca podobizną misia z uroczymi uszkami i pyszczkiem, czy momopan pieczona z różowego ciasta i formowana w kulki, aby wyglądała jak brzoskwinia.