Dukedon z łososiem i czarnym pieprzem (Japończyk Gotuje)

Dukedon z łososiem i czarnym pieprzem (サーモンの黒胡椒漬け丼)

Większość  z Was pewnie nie słyszała o neto meshi (ねとめし). Są to dania, które stały się popularne w japońskim internecie. W zeszłym roku ‘sławę’ zdobyły np. mleczne risotto, mozzarella z brzoskwinią czy smażony na głębokim oleju udon. Obecnie właśnie dukedon z łososiem i pieprzem jest najbardziej popularnym przepisem. Jest on bardzo łatwy a jednocześnie pyszny. A więc do dzieła!

Sos:

  • sos sojowy          100ml
  • mirin                   100ml
  • hon dashi           10g (w sklepach z azjatyckimi produktami)
  • świeżo mielony, czarny pieprz
  • olej sezamowy   jedna łyżka
  • łosoś na sashimi        (w sklepach z azjatyckimi produktami)
  • ryż
  • świeże żółtko              (konieczna wcześniejsza sterylizacja jajka)
  • posiekany szczypiorek

1. Sos: Zagotuj mirin, aby odparować alkohol. Dodaj sos sojowy i hon dashi. Gdy hon dashi się rozpuści, pozostaw sos do wystygnięcia. Następni zagotuj ryż.

dukedon 1

2. Łososia pokrój na cienkie plastry. Przełóż je do miski z ostudzonym sosem, tak aby cały łosoś był ostudzony. Dodaj zmielony pieprz i olej sezamowy, delikatnie wszystko wymieszaj. Pozostaw na 4-6 godzin.

dukedon 2

3. Na dno miseczki nałóż ugotowany ryż. Na nim ułóż plastry łososia (jak na zdjęciu). Na środku zrób małe zagłębienie (na żółtko). Wszystko posyp posiekanym szczypiorkiem. Całość polej odrobiną sosu, w którym był łosoś.

SMACZNEGO! 🙂

 

 

źródło: japonczyk-gotuje