Japońska przyprawa sezonowa

Sezonowość japońskich przypraw jest po części powodem ich wyjątkowości. W lecie na sklepowych półkach pojawia się mało znana w Polsce przyprawa 紫蘇 (シソ, shiso). Przyprawa po polsku nazywa się pachnotka bazyliowata. Ma odmianę zieloną, która nazywa się 青紫蘇 (aojiso) oraz czerwoną/fioletową nazywaną 赤紫蘇 (akajiso). Zielona wersja shiso jedzona jest często z sashimi. Zieloną odmianę możemy ponadto znaleźć w Japonii w spaghetti, sałatkach, potrawach rybnych a nawet na Pizzy. Kiedyś shiso używane było jako zamiennik bazylii. W 2009 roku Pepsi wypuściło sezonowy napój “Pepsi shiso”, napój był koloru zielonego. Czerwona odmiana używana jest do zabarwiania marynowanych w soli moreli zwanych 梅干し (umeboshi).

20141017-tsukune-final-joshua-bousel.jpg
zdj ze strony www.seriouseats.com/

Przepis na japońskie klopsiki Tsukune z shiso:

składniki:
180g mielonego kurczaka
2 liście shiso – drobno posiekane
szczypta soli i pieprzu
2 żółtka
bułka tarta (najlepiej Panko)

Odłóż na bok jedno żółtko. Zmieszaj pozostałe składniki w misce. Uformuj równej wielkości kotleciki z powstałej masy a następnie nadziej na szaszłyk. Kotleciki można grillować albo przygotować na patelni. Najpierw usmaż kotleciki do momentu aż będą brązowo-złote. Gdy tak się stanie dodaj trochę wody na patelnię i przykryj ją pokrywką, pozostaw kotleciki na 7-12 min. w tym stanie. Gotowe kotleciki można posypać delikatnie solą bądź zdrową dawką sosu tare. Teraz przyda się pozostałe żółtko, które można podać obok do maczania. Smacznego!