Kitsune udon – lisi makaron

Kitsune udon (きつねうどん) jest jednym z popularniejszych dań, w którym wykorzystywany jest charakterystyczny, gruby japoński makaron udon. Samo słowo kitsune w języku japońskim oznacza natomiast lisa, a takie połączenie z całą pewnością może budzić ciekawość.

Kitsune udon jest spożywany chętnie w całej Japonii, ale wydaje się, że można nazwać go jednym z flagowych dań Osaki. Stąd zresztą pochodzi. W okresie Meiji (1868-1912) po raz pierwszy przygotował go Yotaro, założyciel restauracji Matsubaya. Wcześniej pracował on w innym miejscu, w którym gościom serwowano właśnie m.in. udon. Kiedy jednak właściciel postanowił zrezygnować z podawania udonu, Yotaro otworzył własną restaurację, w której zaczął podawać makaron udon wraz z kawałkiem smażonego na głębokim tłuszczu tofu. Pomysł na podawanie udonu w taki sposób oparł na inarizushi, czyli ryżu zawiniętym w cienką “skórę” będącą właśnie smażonym tofu.

Skąd jednak ten lis w nazwie?

Specjalnie przygotowane, smażone na głębokim tłuszczu tofu, które charakterystyczne jest dla kitsune udon nosi nazwę inari-age (いなり揚げ). W japońskiej religii sinto występuje zaś bóstwo płodności, rolnictwa i dobrobytu, Inari Ōkami (稲荷大神), której zgodnie z legendą służą lisy. W całej Japonii jest wiele chramów poświęconych wspomnianej bogini, a wejścia do nich strzeże zwykle para lisich posągów. Mówi się, że inari-age to przysmak lisów, dlatego niekiedy było zanoszone do chramów i układane przy posągach.

I właśnie taka historia kryje się za tą niezwykle oryginalną nazwą.

Źródło zdjęcia: https://www.justonecookbook.com/