Przewodnik po prefekturach – Kagoshima 鹿児島

 

Według przewodnika Lonely Planet, jest to najbardziej przyjazna i najpiękniejsza prefektura w całym kraju. Nic dziwnego – panujący na niej ciepły, tropikalny klimat z pewnością sprawia, że żyje tam się przyjemniej. Mimo to jest to również najbardziej deszczowa prefektura, która jest co roku nawiedzana nie przez jedną, ale dwie pory deszczowe.  Jest najbardziej wysuniętą na południe prefekturą na wyspie Kyushu. Zamieszkuje ją 1,64 miliona ludzi. Składa się z dwóch półwyspów: Satsuma (薩摩) i Ōsumi (大隅) oraz łańcucha wysepek ciągnących się w stronę Okinawy. Symbolem prefektury jest aktywny wulkan Sakurajima, znajdujący się na wyspie o tej samej nazwie. Stolicą prefektury jest miasto Kagoshima.

W przeszłości Kagoshima była prowincją Satsuma, jedną z najsilniejszych rejonów Japonii aż do epoki Meiji. Miasto Kagoshima było bombardowane przez angielskie bombowce w 1863 w odwecie za morderstwo angielskiego handlowca. Japończycy nazywają ten incydent “wojną między Satsumą a Anglią” (薩英戦争, Satsu-Ei sensō).

Warto zwiedzić

  • aktywny wulkan Sakurajima niedaleko Kagoshimy. W lipcu 2016 roku wulkan wykazał dość dużą aktywność, wyrzucając z siebie ogromną chmurę popiołu
  • Muzeum Pokoju Chiran – muzeum poświęcone pilotom kamikaze z II wojny światowej
  • Ibusuki – miasto słynące z onsenów  (gorących źródeł) oferujących “piaskowe kąpiele” (zakopywanie do szyi w naturalnie ogrzewanym piasku), bardzo relaksujące, a do tego jest możliwość wspinaczki po górach i podziwiania pięknych widoków

  • Izumi – siedziba samurajów otwarta do zwiedzania

  • Kirishima – ważne miejsce dla japońskiej mitologii, podobno na tamtejsze góry zstąpił z nieba wnuk Amaterasu, Ninigi no Mikoto, aby rządzić na ziemi

Lokalny dialekt

Kagoshima-ben, bo tak się nazywa, słynie z tego, że jest kompletnie niezrozumiały dla reszty Japończyków. Na szczęście z większością mieszkańców prefektury można się porozumieć w “zwyczajnym” japońskim. Przykładowo, “dziękuję” w standardowym japońskim brzmi “arigatou gozaimasu”, jednak w kagoshima-ben “aigato gowasu”.

Warto spróbować

Lokalną specjalnością jest kurobuta 黒豚, czyli “czarna wieprzowina”, najdroższy gatunek wieprzowiny w Japonii. Nazwa jednak nie pochodzi od koloru mięsa, tylko umaszczenia berkszyry, czyli gatunku świni, z której pochodzi mięso. Bardzo popularne jest shabu shabu z tego gatunku mięsa (gotowane razem z warzywami w wodzie lub w bulionie).

Od dawnej nazwy prowincji pochodzi nazwa gatunku słodkiego ziemniaka, czyli satsuma imo サツマイモ, który również jest lokalnym meibutsu. Letnim przysmakiem są lody z fioletowego słodkiego ziemniaka, a także inne desery. Miejscowy alkohol jest również produkowany ze słodkiego ziemniaka. Imojochū (芋焼酎) to mocny trunek z ponad 5,000-letnią tradycją o zapachu podobnym do benzyny, chociaż podobno ostatnio produkuje się mniej “aromatyczne” odmiany. Tradycyjnie imojochū pije się rozcieńczone z gorącą wodą.

 

 

źródła zdjęć: japan-guide.com, konchikitai.com, nipponselect.com, furusato-tax.jp, kagoshima-kankou.jp