Globalizacja jest faktem. Walentynki – popularne amerykańskie święto zakochanych – przenika również do innych kultur i krajów. Nawet w Europie, w tym w Polsce, jest to świetna okazja na zysk dla sprzedawców i producentów rozmaitych towarów, którymi mogą obdarowywać się zakochani.
Również Japończycy, których upodobanie do amerykańskiej kultury nie jest żadną tajemnicą, obchodzą to święto w swoim kraju. Warto wspomnieć, że tak jak inne nowe zwyczaje, ten też Japończycy w jedyny w swoim rodzaju sposób doskonale wpletli w swój rodzimy kulturowy i społeczny kontekst, tak aby wpasowało się do japońskiej kultury dawania, otrzymywania, oraz wyrażania wzajemnego szacunku. Tak, szacunku – nie romantycznej miłości!
Otóż 14 lutego w Japonii to dzień “czekoladowy”. Nie wyobrażajcie sobie jednak, że mężczyźni kupują swoim ukochanym czekoladki. Nic bardziej mylnego. Czekoladki kupują i wręczają tego dnia kobiety mężczyznom. I to niekoniecznie tym ukochanym – po prostu tym, wobec których mają pewne “zobowiązania”, zwane po japońsku giri (義理). Stąd tzw. giri choko 義理チョコ – czyli w wolnym tłumaczeniu “obowiązkowe czekoladki”.
Giri choko wręczane są zatem przez Japonki kolegom w pracy lub w szkole, szefom i innym mężczyznom, wobec których istnieje jakieś “zobowiązanie” natury społecznej. Walentynki w Japonii to tony czekoladek w sklepach, supermarketach, czasem opatrzonych napisem “kansha” czyli wdzięczność. W większych miastach co roku przed Walentynkami organizowane są również specjalne targi czekoladek, na których producenci prześcigający się w pomysłach na najbardziej pomysłowe, urocze, lub po prostu przepyszne czekoladki prezentują swoje wyroby. Niemal na każdym stoisku istnieje możliwość darmowej degustacji (serdecznie polecamy mimo tłumów).
Japonia oczywiście ciągle się zmienia, a wspomniane wyżej giri choko są obecnie uzupełniane tzw. “honmei choko” – wyrażającymi “prawdziwe uczucie” dla ukochanej osoby, lub “tomo choko” – czekoladowymi upominkami dla przyjaciół, niezależnie od płci. Bardziej uzdolnione kulinarnie dziewczyny samodzielnie przygotowują w domu czekoladki (tezukuri choko 手作りチョコ) używając do tego gotowej czekolady, śmietanki, masła i różnych dodatków i posypek do kupienia w większości sklepów.Takie cudeńka mają oczywiście większą wartość sentymentalną niż czekoladki ze sklepu. Zwykle wręcza się je w pięknym opakowaniu tym bardziej wyjątkowym mężczyznom.
Panowie odwdzięczają się paniom w specjalne święto będące japońskim odpowiednikiem dnia kobiet – White Day.
A Wy? Nie wolelibyście dostać mnóstwa pysznych czekoladek zamiast pluszowych serduszek?
źródła zdjęć: fashionsnap.com, leaftokyo.net, i.isetan.co.jp, trip-s.world.com, bricomag-news.com, kobe-lunchtime.com