Truskawki na wagę złota

Nie jest tajemnicą, że ceny świeżych owoców są w Japonii wysokie. Swego czasu pisaliśmy już o tych, których ceny sięgają kilkunastu tysięcy złotych – zobacz: Owocowy szczyt luksusu!

W 2009 roku w Japonii po raz pierwszy wyhodowano białe truskawki. Nosiły one nazwę „Zapach pierwszej miłości” (初恋の香り, Hatsukoi-no kaori) i błyskawicznie zdobyły popularność. Dziś w Japonii uprawia się kilka rodzajów białych truskawek [o równie wymyślnych, jak te pierwsze, nazwach, np. „Anielski owoc” (天使の味, Tenshi-no mi) lub „Śnieżny królik” (雪うさぎ, Yuki usagi)], a najdroższym i najrzadszym z nich jest „Biały klejnot” (白い宝石, Shiroi hōseki). Truskawki te zostały wynalezione w 2013 roku przez Yasuhitę Teshimę, który hoduje je jako jedyny na świecie. Pochodzące z jego farmy w prefekturze Saga owoce to efekt wielu lat ciężkiej pracy nad krzyżowaniem różnych odmian truskawek.

Truskawki hodowane przez Teshimę są białe nie tylko na zewnątrz

Truskawki mają bardzo ograniczony dostęp do światła słonecznego, co skutkuje obniżeniem się poziomu antocyjanów, czyli barwników nadających owocom kolor. Ponieważ jednak metoda ta nie działa idealnie, jedynie 10% hodowanych przez Teshimę owoców charakteryzuje się całkowitym brakiem koloru i to właśnie te idealne truskawki trafiają potem do sprzedaży. Ich cena to 10 dolarów za sztukę lub 40 dolarów za niewielkie pudełeczko, nic więc dziwnego, że kupowane są one zazwyczaj na prezent. Same truskawki są o wiele większe i słodsze niż te tradycyjne, mają też wyczuwalny posmak ananasa. Jednak tym, co wprawia ich twórcę w największą dumę, jest fakt, że są one wręcz idealnie białe, podczas gdy inne odmiany są raczej bladoróżowe i na pewno nie osiągają tej wielkości, co Białe klejnoty.

Białe klejnoty to jedne z największych truskawek

Co ciekawe, nie są to wcale najdroższe japońskie truskawki! Tytuł ten przypada hodowanej w Narze, ogromnej wręcz odmianie Kotoka – owoce te sprzedawane są pojedynczo, w ozdobnych pudełeczkach, a ich cena to 22 dolary.

Truskawki Kotoka sprzedawane są w Hong Kongu

źródła zdjęć: tokyocheapo.com, superfoodly.com, grubstreet.com